Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betiltják az engedély nélküli műholdas telefonok használatát Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 13. 10:13

A tripoli kormány bejelentette, hogy a jövőben a NATO-nak való kémkedésért emelnek vádat minden líbiai állampolgár ellen, aki engedély nélkül műholdas telefont használ. A JANA hivatalos líbiai hírügynökség augusztus 12-i, pénteki jelentése szerint akinél nem engedélyezett műholdas telefont találnak, az hazaárulásért halálra ítélhető.

A polgárháború februári kezdete után a kormány megszüntette a mobiltelefonos kommunikációt, s emiatt sok líbiai műholdas telefonon kezdett kapcsolatot tartani egymással.

A fél éve tartó polgárháború hónapok óta holtponton van, dacára a civil lakosság védelmét szolgáló NATO-légicsapásoknak.

A szövetség líbiai hadműveleteinek vezetője, a kanadai Charles Bouchard mindamellett az AFP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett csütörtökön, hogy a líbiai vezetőhöz, Moammer Kadhafi ezredeshez hű erők nagyon meggyengültek, és már nem képesek „meggyőző offenzívára".

Több hónapi helybenjárás után „a Kadhafi-ellenes erők haladnak előre, hogy megállítsák a lakosság elleni erőszakot" – folytatta Bouchard. Mint mondta, “változások láthatók" három fronton: keleten Bregában, nyugaton Miszrátában, a fővárostól délnyugatra pedig a Dzsebel-Nefúsza hegységben.