Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betiltottak három egyesületet Németországban a Hezbollah támogatása miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 20. 9:49

Betiltottak három egyesületet Németországban és rendőri műveletet indítottak felszámolásukra a terrorista szervezetként nyilvántartott Hezbollah libanoni síita mozgalom támogatása miatt - közölte május 19-én, szerdán a szövetségi belügyminisztérium.

A betiltott egyesületek az állításukkal szemben nem libanoni segélyprojektekre gyűjtöttek pénzt, hanem a mártírnak tekintett elesett Hezbollah-harcosok hozzátartozóinak. A Hezbollah fiatal követői így annak tudatában foghatnak fegyvert Izrael ellen, hogy ha meghalnak, családjuk anyagi segítséghez jut, ami emeli a terrorszervezet híveinek harci kedvét - indokolta a minisztérium az intézkedést. Németországban „nem lesz biztonságban, aki a terrort támogatja”, és „akármilyen álcában jelenik is meg, országunkat nem használhatja visszavonulási terepként” - emelte ki a tárca vezetője, Horst Seehofer.

Sajtójelentések szerint az egyesületek felszámolására szerdán egyszerre nyolc tartományban kezdtek házkutatásokat. A Hezbollah Izraelt bombamerényletekkel és rakétatámadásokkal terrorizáló katonai szárnyát 2013-ban sorolták a terrorszervezetek közé Németországban, 2020-ban pedig a politikai szárnyát is betiltották és felszámolták.

A szélsőséges síita iszlamista mozgalomnak nagyjából 1050 követője van Németországban a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2020-as becslése szerint.