Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésen az Excalibur Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 3. 20:32

Az Afganisztánban állomásozó amerikai és kanadai katonák bevetették a műholdas vezérlésű 155 mm-es tüzérségi lövedéket, az Excaliburt.

Több szakértői vélemény is igazolja, hogy aktuális volt már a használata, hiszen az iszlám harcosok egyre nagyobb veszélyt jelentenek a helyi lakosságra, akiket sok esetben élő pajzsként kezeltek egy-egy támadás során. Ennek következtében olyan fegyverre volt szükség, amely pontosságával alkalmas az ellenség elpusztítására.

Természetesen a precíziós bombák is jó szolgálatot tesznek a nagy pontosságot megkövetelő bevetések során, csakhogy a legkisebb precíziós bomba is nagy pusztítást végez, mely sok esetben civil áldozatokat is követel.

A GPS vezérlésű Excalibur azonban hatékony megoldást jelent erre a problémára, hiszen a műholdas vezérlés segítségével mértani pontossággal éri el célját a lövedék. Az amerikaiak tavaly vetették be Irakban kísérleti jelleggel az Excaliburt, amelyről jogosan mondható el, hogy a várakozásokon felül teljesített. Az ott megszerzett tapasztalatokat hasznosítják most a csapatok Afganisztánban.

Több nemzet is vásárolna a műholdas vezérlésű fegyverből, de nagy visszahúzó erőnek bizonyul a felszerelés ára. Amíg egy 155 mm-es lövedék kevesebb, mint 1000 dollárba kerül, addig az Excalibur darabonkénti ára eléri a 150000 dollárt. Figyelembe véve azonban a fegyver bevetésének köszönhetően életben maradt civilek számát, ez az összeg elenyészőnek mondható. A lövedék-javadalmazás mindig is komoly problémát jelentett a katonák számára, de az Excalibur erre is megoldást jelenthet, hiszen jóval kevesebb lövedéket kell mérföldeken keresztül szállítani.

Az Egyesült Államok svéd mérnökök közreműködésével fejlesztette ki az Excaliburt. Az amerikai haditengerészet is alkalmazni kívánja az Excalibur (127 mm) technológiáját.