Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földhöz szegezték a B–2-es lopakodó bombázókat

Szöveg: JETfly |  2008. április 3. 20:28

Nem hivatalosan ugyan, de gyakorlatilag felszállási tilalommal sújtották az amerikai B–2-es bombázókat, mivel még februárban az egyik gép röviddel a Guam szigetről való felszállása után lezuhant.

A repülőgép roncsa még továbbra is a helyszínen van, mivel folyamatos vizsgálatokat végeznek rajta. Még nincs pontos információ arról, hogy mi okozta a balesetet, ezért a maradék 20 darab, méregdrága bombázót nem kockáztatják feleslegesen.

A B–2-es bombázó a világ legdrágább repülőgépe, hiszen darabonkénti ára meghaladja a 2 milliárd dollárt, beleértve a fejlesztési és kivitelezési költségeket is. A 170 tonnás bombázó 22 tonnányi bombát képes szállítani. Jelen pillanatban nincs szükség további B–2-esek építésére, mivel a régebbi B–1 és B–52 típusú bombázók is elegendőek. A precíziós bombák elterjedésével csökkent az igény a nehézbombázók iránt, hiszen egy precíziós bomba több mint 100 „buta" (nem irányítható) bomba hatásával ér fel.

A nagy pontosságú és megbízható, GPS-irányítású JDAM precíziós bombák megjelenésével nagyobb lett a kereslet a kisebb méretű bombák iránt. Egy nehézbombázó körülbelül 200 darab 93 kilogrammos SDB típusú precíziós bomba elszállítására képes, ezért nem ritka, hogy Irak vagy éppen Afganisztán felett csupán egy bombázó teljesít szolgálatot.

Az USAF szakértői mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék a szerencsétlenül járt B–2-es elvesztésének okait.