Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bicikli rejtette a gyilkos bombát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 1. 16:04

Biciklit használtak egy merénylethez, amelynek következtében öt ember vesztette életét, további harminchét pedig megsebesült vasárnap Muszajja városban, Bagdadtól 60 kilométerre délre. A tettes a kerékpárra szerelt hűtőtáskába rejtette el a robbanóanyagot, majd otthagyta a belváros piacterén.

A robbanás nagy erővel pusztított az emberekkel tömött piacon, a halottak között egy nő és egy gyermek is volt.

Muszajját szunnita és síita muzulmánok vegyesen lakják, de ezt a piacot leginkább síiták használják. A merénylet a szunnita muzulmán lázadók kézjelét viseli magán, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő csoportok ugyanis előszeretettel választanak célpontul zsúfolt, leginkább civilek által látogatott helyszíneket.

A Bagdadtól 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi városban öngyilkos merényletben két ember vesztette életét, négy pedig megsebesült.

Pár kilométerrel távolabb ugyancsak robbanóanyaggal megrakott autó repült levegőbe, de itt “csak" a merénylő halt meg.

Irakban összességében csökkent az erőszak az utóbbi két év során, de a merényletek és a lövöldözések továbbra is általánosan megszokott jelenségek. A múlt héten két öngyilkos merénylet 155 ember életét oltotta ki, több mint ötszázat pedig megsebesített Bagdadban.