Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Marian Cozma emléke előtt hajtottak fejet Bukarestben

Szöveg: Révész Renáta |  2009. november 1. 11:46

Magyarok és románok közösen hajtottak fejet a Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma emléke előtt november 1-én a bukaresti Dinamo Stadionban. Hazánkat és a magyar kormányt Szekeres Imre honvédelmi miniszter és kísérete képviselte, akit a fájdalmas emlékezésre a honvedelem.hu is elkísért.

Példátlan volt az az összefogás, melyet magyar és román nemzetiségűek egyaránt tanúsítottak az év elején, amikor Veszprémben megölték Marian Cozma kézilabdázót. A szomorú és véres esemény táptalajt biztosíthatott volna az ellentétek kiélezésére, a gyűlölet felszítására, ám győzött az emberekben a szeretet, az összefogás: a gyász összekovácsolta a két nemzetet, hiszen ezúttal mindnyájunknak közös veszteséget kellett elszenvednünk. Mariant ugyanis legalább annyian szerették a magyar-román határon innen, mint azon túl.
Nagy szerepe volt a béke megteremtésében Petre Cozmának, a sportoló apjának is, aki óriási veszteségének közepette, a gyász legmélyebb időszakában is barátként tekintett a magyarokra, a veszprémiekre, vagyis mindazokra, akik annyira szerették fiát.

1595892937
- A mai napig azt mondom: a fiamnak két hazája volt, Románia és Magyarország. Az önök országában legalább annyira, ha nem jobban szerették a fiamat, mint a magyar sportolókat. A sporttársait egyébként a mai napig úgy hívom: „fiaim" – mondta el a honvedelem.hu-nak Petre Cosma, aki a magyar delegációval együtt hazánkból érkezett Budapestre, de már szombat este kiment a fiához a temetőbe.

– Hogy honnan merítek erőt? Először is úgy gondolom, a fiam ma is velem van, fentről figyel engem, és nekem méltónak kell hozzá lennem. Természetesen nekem is a düh volt az első reakcióm – felelte fájdalommal eltorzult arccal Petre Cozma, aki ekkor lecsatolta a karján lévő órát, lehúzta a gyűrűjét, és lecsapta maga elé az asztalra.

– Tessék! Ennyi… ennyi maradt meg a fiamból! Persze, hogy az első gondolatom az volt, hogy személyesen állok bosszút! De szerencsére voltak körülöttem olyan emberek, akik rögtön igyekeztek lecsillapítani, meggyőztek arról, hogy hagyjam a bűnösök felkutatását azokra, aki

1595892938
knek ez a dolguk. És jól tettem, hiszen a nyomozók a mai napig is eredményesen teszik a dolgukat, és még napjainkban is beazonosítanak olyanokat, akiknek részük volt a fiam halálában. De a magyarokra nem haragszom, sőt! A mai napig sok olyan mécsest, gyertyát, magyar szalagot látok a temetőben, melyet azok hagynak a fiam sírjánál, akik szerették. Legutóbb személyesen találkoztam a temetőben egy lánnyal. Kiderült, hogy veszprémi… meg is hívtam a családunkhoz egy beszélgetésre. Ez tartja bennünk az erőt… az unokám, a két lányom, és az Önök szeretete – mondta a megtört óriás, aki ekkor fia összes szurkolójára gondolt.

Természetesen az édesapa a Dinamo Stadionban is jelen volt, mikor a román és magyar kormány tagjai, valamint a két ország sportvezetői, politikusai együtt avatták fel Marian Cozma emléktábláját.

– Mindnyájan emlékszünk arra, hogy édesapja példátlan lelkierővel, emberséggel viselte a döbbenetes gyászt. Minden tiszteletem, minden elismerésem azért az emberi tartásért, azért a lelkierőért, amit a Cozma család tanúsított és tanúsít gyermekük elvesztése kapcsán – idézte fel a Marian Cozma halálhírét követő napokat Szekeres Imre – Ugyancsak szívszorítóak azok az emlékek, amelyek a tragédia napjaiban Veszprémet, a város lakosságát jellemezték. Emberek ezrei gyújtottak gyertyát a gyilkosság helyszínén, hetekig égtek a mécsesek, az emlékezés lángjai nem aludhattak el. S a csapat, amely oszlopát, legerősebb bástyáját veszítette el, egy héttel később – Marian Cozma emléke előtt tisztelegve – BL-meccset nyert egyik csoportriválisa ellen. Majd együtt sírt a csapat és hatezer veszprémi szurkoló…

1595892938
Marian Cozma itt, a Dinamo Bukarest csapatában nőtt fel, itt lett kiváló kézilabdázó. Innen került a válogatottba, majd innen igazolt Veszprémbe. Azon a helyen állítanak most emléktáblát, ahol felnevelték, kinevelték a világhírű sportolót, ahol megalapozták karrierjét. És ahol újabb tehetségek nevelkednek, akik, ha egy pillanatra megállnak majd ennél az emléktáblánál, akkor erőt merítenek Marian Cozma tehetségéből és szorgalmából. Hiszen Marian Cozma példaképpé vált, aki fiatal kora ellenére egy emberéletre is elegendő sikert aratott. – idézte fel a fiatal sportoló eredményeit beszédében Szekeres Imre.

Az eseményen megjelent Vasile Blaga, a Román Köztársaság belügyminisztere, Elizabeta Lipa, a Dinamo Sport Klub elnöke, a Colita Eugen, a Dinamo Sport Klub alelnöke, Ovidiu Semen, a Dinamo Kézilabda Szövetség kézilabda szakosztályának vezetője, valamint – magyar részről – Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, valamint Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója is.

Kép: Révész Renáta

1595892938
 

1595892938
 

1595892938