Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biden: az Egyesült Államok visszatér és megújítja kiváló kapcsolatait az EU-val és a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 16. 10:32

Az Egyesült Államok visszatér, és megújítja kiváló kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök június 15-én, kedden Brüsszelben.

Joe Biden az Európai Tanács épületében hangsúlyozta: Amerika visszatért, noha soha sem távolodott el igazán. „Most újra kiváló lehetőségeink vannak a szoros együttműködésre az Európai Unióval és a NATO-val” - mondta. „Amerika érdeke az, hogy kiváló kapcsolatai legyenek az EU-val a NATO-val, másként, mint az elődöm idejében volt” - tette hozzá az amerikai elnök.

Charles Michel, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke azt hangoztatta: Amerika visszatért a nemzetközi porondra. „Ez jó hír a szövetségeseknek és az egész világ számára” - mondta. Aláhúzta, várakozással tekint a számos fontos kihívás megoldását célzó közös munkára az Egyesült Államokkal. Twitter-üzenetében kijelentette: az EU és az Egyesült Államok közötti partnerség megújul, és erősebbé válik, mint valaha. „Ma megújítjuk partnerségünket, ami a jövőbeni jólétünkbe és biztonságunkba való befektetést jelenti” - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az, hogy Biden a mandátuma ilyen korai szakaszában Brüsszelbe látogat, személyes elkötelezettségét mutatja Európa iránt. Ezt Európa nagyra értékeli - közölte. Azt mondta, a megelőző négy év nem volt könnyű, a világ drámaian változott, ahogy Európa is, de az EU meg szeretné erősíteni barátságát és szövetségét Washingtonnal - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Joe Biden amerikai elnök kétnapos látogatásra érkezett Brüsszelbe, ahol hétfőn részt vett a NATO csúcsértekezletén, kedden az Európai Unió intézményeinek vezetőivel tárgyal.

×