Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biden felfüggeszti az amerikai csapatok kivonását Németországból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. február 5. 16:57

Joe Biden amerikai elnök felfüggesztette elődje, Donald Trump által kidolgozott németországi csapatkivonási tervet – jelentette be Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója február 4-én, csütörtökön, a Fehér Házban.

Sullivan szerint a Trump-terv tüzetes felülvizsgálatáig nem vonnak ki csapatokat Németországból. Tod Wolters amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka már szerdán közölte, hogy a volt elnök erre vonatkozó terveit „jegelték".

Trump korábban többször bírálta Németországot, mert úgy ítélte meg, hogy Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. Egykori védelmi minisztere, Mark Esper júliusban közölte, hogy összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból és egy részüket más európai országokba vezényelnék át. A korábbi elnök terveit éles bírálatok érték nemcsak az amerikai hadsereg részéről, de Trump saját pártján, a republikánus párton belül is.

Sullivan arról is beszélt, hogy Biden külpolitikájában mindenekelőtt a diplomáciára, a szövetségesekkel folytatott szoros együttműködésre és az erőfölényre fogja helyezni a hangsúlyt. „Azt a világos üzenetet akarja küldeni, hogy biztonságpolitikánkban a diplomácia kap vezető szerepet” – emelte ki az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A stratégia központi eleme az, hogy biztosítsák az amerikai erőfölényt, különös tekintettel a szuperhatalmak rivalizálására és a transznacionális fenyegetésekre. Sullivan szerint e mindenekelőtt oroszországra és Kínára vonatkozik. Kiemelte, hogy elsődleges szerepet kap az európai és ázsiai szövetségesekkel folytatott viszony újraélesztése. Hozzáfűzte, hogy Biden szorosan együtt kíván működni a nemzetközi szervezetekkel is.