Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bíróság elé állították a volt jordániai kémfőnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 16. 13:56

Korrupció vádjával bíróság elé állították Jordániában a titkosszolgálat volt vezetőjét; Muhammad al-Dahabi extábornok az első magas rangú tisztségviselő, akit felelősségre vonnak a tavalyi tömegtüntetések hatására indult korrupcióellenes kampány keretében.

Dahabi a büntetőper június 14-ei, csütörtöki kezdetén ártatlannak vallotta magát a vádpontokban: hűtlen kezelésben, hivatali visszaélésben és pénzmosásban. Az extábornokot életfogytig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik, ha a bíróság bűnösnek találja.

Az extábornok 2005-től 2009-ig állt a jordániai titkosszolgálat élén, országa legrettegettebb tisztségviselői közé tartozott.

Bíróság elé állítása példátlan esetnek számít egy olyan országban, ahol eddig kevés magas rangú tisztségviselő ellen indítottak eljárást, illetve kevés ilyen személyt börtönöztek be.

Az ügyészség szerint Dahabi magánvagyona megnégyszereződött hivatali ideje alatt, 2011 végén pedig közel 40 millió dollárt tett ki, jóllehet fizetéséből nem futotta volna ekkora megtakarításra.

II. Abdalláh király azután indította meg korrupcióellenes kampányát, hogy az arab tavaszként emlegetett tiltakozások hatására tavaly négy arab ország vezetőjét is eltávolították a hatalomból.