Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bison Counter 2021: rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmi gyakorlat Szardínián

Szöveg: MH AA | Fotó: Gyuricskó Róbert őrnagy |  2021. november 16. 12:01

Harmadik alkalommal rendezték meg az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) által életre hívott, az Európai Unió legnagyobb volumenű Bison Counter 2021 elnevezésű, többnemzeti, rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmi (C-IED) gyakorlatát október 20. és november 5. között.

BISON COUNTER  (4)

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén megtartott gyakorlaton 12 ország 672 katonája bizonyíthatta szakmai felkészültségét; köztük az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának négytagú szakállománya.

A gyakorlat célja az volt, hogy egy komplex feladaton keresztül mutassa be a C-IED műveletek teljes spektrumát. Azaz jó lehetőségeket biztosított arra, hogy a nemzetek összehangolják a különböző C-IED harceljárásaikat és technikai képességeiket, ezzel is elősegítve az Európai Unió védelmi képességeit.

A gyakorlaton résztvevők a veszélyes pontok, utak, terepszakaszok, épületek, személy- és gépjármű átvizsgálását, az adott környezetben felderített IED-k hatástalanítását, hadszíntéri helyszínelését gyakorolták, valamint működtették az elemző-értékelő laboratóriumot. A Magyar Honvédség katonáinak a 2016-ban, Svédországban megrendezett C-IED gyakorlat után második alkalommal volt lehetőségük, hogy többnemzeti környezetben bizonyítsák hadszíntéri helyszínelői képességeiket.

BISON COUNTER  (5)

Szabó Tamás hadnagy, a magyar hadszíntéri helyszínelő csoport (Weapons Intelligence Team – WIT) parancsnoka elmondta: a gyakorlaton olasz vezetőségű zászlóaljban, osztrák századparancsnok irányításával látták el feladataikat. A magas szintű szakmaiság mellett arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy emeljék az MH és az Altiszti Akadémia presztízsét.

A gyakorlaton részt vevő számos nemzet WIT parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a megszerzett ismereteit és kialakított képességüket az MH Altiszti Akadémia képzései során sajátították el.

A kiképzési rendezvény többnemzetisége jó alkalmat biztosított a szakmai felkészültség megmérettetésére, valamint – a meglévő szakmai ismeretek bővítése érdekében – a kapcsolatok kialakítására és elmélyítésére.

BISON COUNTER  (8)

A gyakorlaton résztvevő magyar WIT csoport felkészültségéről és a feladatok végrehajtásának minőségéről mind az elöljárók, mind pedig a gyakorlat vezetői elismeréssel nyilatkoztak. Ez a nemzetközi elismertség – ami a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint az MH Altiszti Akadémia előjáróinak támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg – nagyon előkelő helyre helyezte el Magyarországot az Európai Unió C-IED térképén.

A gyakorlaton bemutatott szakmai munka alapján a magyar WIT csoport - a Gyuricskó Róbert őrnagy által végrehajtott Nemzeti CREVAL ellenőrzése során - kiváló értékelést szerzett. A Bison Counter 2021 gyakorlatot követően a magyar WIT csoport tagjai szakmai napon, statikus feladatban mutatták be képességeiket.

A tervek szerint 2023-ban Spanyolországban rendezik meg a Bison Counter gyakorlatot, amelyen már nemcsak a WIT képesség, hanem a Magyar Honvédség tűzszerészei is bemutatkoznak.

Címkékgyakorlat