Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági kihívások az elmúlt tíz év tükrében

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2020. szeptember 22. 16:50

„Az elmúlt tíz évben olyan feladatokat kellett megoldania a magyar katonának, amire soha, vagy évtizedek óta nem volt szükség” – mondta dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a VII. Biztonságpiac 2020 konferencián, Budapesten, szeptember 22-én, kedden.

20200922-HPHAT-konferencia (1)

Hetedik alkalommal rendezte meg a Biztonságpiac Konferencia és Kiállítást a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Biztonságpiac Kft. A rendezvényen a belügyi és a honvédelmi tárca, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a magánbiztonsági ágazat vezetői és döntéshozói elemezték az elmúlt tíz év tükrében a tavalyi év közbiztonsággal kapcsolatos eseményeit, valamint az aktuális trendeket és a jövőbeli kilátásokat.

20200922-HPHAT-konferencia (3)

Köszöntőjében dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy társadalmi összefogásra van szükség. „Ha csak az utolsó tíz évet tekintjük, kezdünk egy gazdasági válsággal, majd következett pár év múlva a migráns hullám, ezt követte egy világjárvány. Közben a parázs ott sejlik a föld alatt a Balkánon és a Baltikumon, tehát tőlünk délre és északra. Ez mind itt van Magyarország közvetlen közelében” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy a fejlődés érdekében érdemes együttműködnie a tudománynak, az iparnak, az államnak és a társadalomnak. „Az, hogy több szervezet is részt vett a konferencián azt mutatja, mindenki nyitott arra, hogy megtalálja a közös hangot” – tette hozzá.

20200922-HPHAT-konferencia (2)

A rendezvény megnyitóját követő pódiumbeszélgetésben dr. Ruszin Romulusz elmondta: hisz abban, hogy a biztonsági kihívásokat csak összefogással lehet megvalósítani, ami vonatkozik a diplomácia, az információ, a gazdaság és a katonai erő területeire is. „A Honvédelmi Minisztériumnak a legfontosabb feladata az, hogy a katonai szegmenst igazítsa ebben a nagy rendszerben. De nem lehet ezt úgy tenni, hogy csak a katonai erővel, a katonai válaszokkal foglalkozunk. Az elmúlt tíz évben olyan feladatokat kellett megoldania a magyar katonának, amire soha, vagy évtizedek óta nem volt szükség. Ehhez át kellett állítani természetesen a gondolkodását a katonáknak és a társadalomnak is” – mondta.

A konferencián rendezett első pódiumbeszélgetésben részt vett dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, Krauzer Ernő rendőr ezredes főosztályvezető, Bartók Péter tűzoltó dandártábornok gazdasági főigazgató-helyettes és dr. Bencsik Balázs, az Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója is.

20200922-HPHAT-konferencia (4)