Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blokkosított kiképzésen vettek részt a székesfehérvári katonák

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd és Révész Csaba |  2022. február 24. 10:44

Több foglalkozási helyszínen teljesítették az úgynevezett blokkosított ezredszintű kiképzési feladataikat az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái az idei első, általános katonai kiképzésen.

_CSL3410

A február 14-18. között megtartott kiképzés alatt a legmozgalmasabb az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő Berki Ferenc gyalogsági lőtéren megtartott lövészet volt. A székesfehérvári honvédek fegyverismereti, lőelőkészítő foglalkozás során, először a cseh licensz alapján gyártott, 5,56 milliméteres CZ Bren-2 gépkarabéllyal, majd a Magyar Honvédség új maroklőfegyverével, a 9 milliméteres CZ P-09 pisztollyal frissíthették fel meglévő tudásukat.

Ezt követően a katonák békeműveleti lőgyakorlaton bizonyíthatták be, mennyire jártasak a begyakorolt mozzanatokban, mindezt könnyített menetfelszerelésben, rohamsisakkal kellett teljesíteniük. Az ezred honvédei az ilyenkor szokásos, hatkilométeres menetgyakorlatukat, az úgynevezett ,,azimutmenetet” is maradéktalanul teljesítették, az évszaknak megfelelő hadi gyakorló öltözetben.

_CSL3712

Annak ellenére, hogy a lőfeladatokat végrehajtók felkészülési szintje különbözik, a lövészetvezetők figyelmességére, segítőkészségére mindenki támaszkodhatott, aki úgy érezte, több gyakorlásra van szüksége.

Az alakulat éves munkaterv-ütemezése alapján, a lőgyakorlat mellett katonai tereptan ismereteket is átvettek: tájolóval és térképpel végrehajtható műveleteket ismételtek át. Mivel valamennyi körülményben nélkülözhetetlen az életmentéshez szükséges tudás, az ön- és kölcsönös egészségügyi segítségnyújtásban is be kellett mutatniuk képességeiket.

_CSL3825

A kiképzésbe fegyvermegtartásról szóló gyakorlatot, munkavédelmi oktatást és katonai közelharc-kézitusát is beterveztek az ismétlődő kötelező foglalkozások részeként. Emellett vegyivédelmi, árvízvédelmi és tálcatűz oltási, kárelhárítási gyakorlatot is végre kellett hajtaniuk – utóbbit a Fejér Megyei Katasztrófavédelem közreműködésével.

A blokkosított kiképzés a honvédségnél kulcsfontosságú, hiszen a székesfehérvári ezredtől számos katona teljesít szolgálatot békeműveleti nemzetközi színtereken, ahová kizárólag a békeműveleti lőgyakorlat teljesítését követően lehet kiutazni.