Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár-magyar találkozó az együttműködés jegyében

Szöveg: MH 86. SZHB | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. április 2. 8:01

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökségének szervezésében szakértői delegáció kezdte meg a munkáját Bulgáriában. A szakmai munka hatékonyságát segíti elő, hogy a légierő haderőnemi szemlélőség szakértője, valamint az MH. 86 Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka is részt vesz a jelenlegi és jövőbeni együttműködés területeinek meghatározásában.

20220401-bolgar-magyar (5)

A bolgár helikopterpilóták már két éve meglátták a kiváló lehetőségeket a szolnoki szimulátorok használatában, így – a korábban aláírt megállapodásnak köszönhetően – idén négy alkalommal nyílik lehetőségük arra, hogy 6-8 pilótát küldjenek a helikopterbázisra, ahol a Mi-17-es szimulátorában a vészhelyzeteket és a repülés különleges eseteit úgy gyakorolhatják, ahogy azt a valóságban csak a veszélyek felvállalásával tehetnék.

„A légikatasztrófák legtöbbször emberi hibából adódnak. Aki szimulátoron begyakorolta a ténykedést, az a valós esetekben biztonsággal tudja megoldani még a bonyolult helyzeteket is” - mondta el Petyo Mirchev dandártábornok, a bolgár delegáció vezetője.

A rendezvényen megjelent a bolgár légierő parancsnoka is, aki megköszönte a szimulátoros kiképzési lehetőség biztosítását és a további együttműködés több területét is megjelölte.