Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boszniai kiképző volt az egyik merénylő

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 12. 8:36

Boszniai lapértesülés szerint, a ’90-es évek közepén az országban tartózkodott, s részt vett katonák és rendőrök kiképzésében a november végi mumbai terrortámadások egyik feltételezett főszervezője.

A Pakisztánban elfogott Zaki ur-Rahmán Lahvi, 1992 és 1995 között részt vett a boszniai muzulmánok oldalán harcoló külföldiek kiképzésében. Az újság által megszólaltatott szakértő, Dzevad Galijasevic szerint Lahvi 1994-ben, majd röviddel a háború után, 1996-1997-ben is Boszniában időzött.

Első balkáni tartózkodása idején hozta létre a Harakat ul-Alsza szervezetet, amely később egy 1999 decemberében elkövetett merénylet, egy indiai utasszállító repülőgép eltérítésének az elkövetőjeként jelentkezett. A szakértő szerint Lahvi szervezete más néven ma is működik a közép-boszniai Zenica városában.

Az indiai hatóságok szerint Lahvi és társa, egy bizonyos Zarar Sah volt a november végén végrehajtott, közel 200 halálos áldozatot követelő mumbai merényletek két főszervezője. Mindketten a Pakisztánban hivatalosan betiltott Laskar-i-Taiba kasmíri iszlamista csoport felső szintű vezetői.

Címkékkiképzés