Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült az indiai MiG-29K flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 1. 17:03

Az orosz MiG repülőgépgyártó vállalat 2011. május 30-án, hétfőn jelentette be, hogy május hónap folyamán újabb öt darab hajófedélzeti MiG-29K/KUB vadászbombázót szállítottak le az indiai haditengerészet számára. A gépek mellett India egy szimulátort és további kiszolgáló berendezéseket is átvehetett.

A két ország még 2004 januárjában írta alá a hajófedélzeti MiG-ek beszerzéséről szóló szerződést, mely része volt annak a másfél milliárd dolláros megállapodásnak, ami alapján India megvásárolta a MiG-29K-k leendő „otthonát", az Admiral Gorshkov repülőgép-hordozót.
Az eredeti szerződés értelmében India 12 együléses MíG-29K-t és négy darab kétüléses, MiG-29KUB-ot vehet át, ebből az első négy példány 2010 februárjában kezdte meg szolgálatát a Goa haditengerészeti bázis Black Panthers századánál. A gépek várhatóan 2013-ban települhetnek át az Admiral Gorshkov (INS Vikramaditya) fedélzetére, melyen 24 darab MiG-29K/KUB állomásozhat.

India jövőbeli saját fejlesztésű repülőgép-hordozója, az INS Vikrant az előzetes tervek szerint szintén a MiG-29-eseket veheti majd fedélzetére. Az első négy példány hadrendbe állítását követően az indiai haditengerészet korábbi opciós lehetőségét kihasználva, 2010 márciusában további 29 darab MiG-29K-t rendelt, melyek leszállítása 2012-ben kezdődhet el.