Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült az olasz P-72A tengerészeti járőrgép flotta

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. március 5. 17:09

A Leonardo leszállította a negyedik, és egyben legfejlettebb P-72A tengerészeti járőrgépet február közepén az olasz légierő számára.

p72

A típus első példánya még 2016 novemberében került az üzemeltető 41. repülőezred állományába, és az első tesztidőszak után 2017. december 7-én történt meg a hivatalos hadrendbe állítás. A gép elsősorban hírszerzési, megfigyelési, felderítési és tengeri kutató-mentő feladatokat hajt végre, ezekben a szerepkörben a BR-1150 Atlantic típust váltotta.

A negyedik gép átadásával párhuzamosan az első három típus modernizációja is megkezdődött a most átadott gép szintjére. Ez az úgynevezett „Final Plus” szintet jelöli, amely elsősorban modernebb szenzorokat, kommunikációs és műveleti rendszereket és más típusokkal való mélyebb integrációs lehetőségeket foglal magában.

A Sigonellában települő 41. repülőezred a modernizációs program befejezését követően érheti majd el a teljes bevethetőséget. Érdekes jelenség, hogy bár az egység a légierő állományába tartozik, a P-72A gépeket légierős és haditengerészeti személyzetek vegyesen repülik, ami jó példája a fegyvernemek közötti együttműködésnek.

Címkékhaditechnika