Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brave Warrior 2022: sikeresen végrehajtott validáció

Szöveg: MH 25. Klapka György Lövészdandár | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. szeptember 29. 22:07

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportja (enhanced Vigilance Activity Battle Group - eVA BG) szeptember 15-30. között, a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlat során érte el a „NATO Mission Capable” minősítését, amellyel szavatolta teljes műveleti képességét a jövőben érkező feladatok végrehajtására.

Brave Warrior validációs (10)

A validációs gyakorlat ellenőrzése a NATO hatályos eljárásmódja alapján, a harcoló egységek és alegységek egységes és átfogó minősítése, azaz a CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) alapján zajlott. Az ellenőrzés módszertana és követelményei minden alkalommal azonosak, így az eljárásrend objektív és valós képet ad az értékelés alanyáról. A CREVAL elsődleges célja annak megállapítása, hogy az egység vagy alegység aktuális helyzete lehetővé teszi-e annak tényleges harci alkalmazását, másodlagos célja pedig azoknak a területeknek az azonosítása, ahol esetlegesen további fejlődés, vagy képességnövelés érhető el az egység vagy alegység tekintetében. Az objektív visszacsatolás további előnye, hogy a szigorú követelményeknek és a minden területre kiterjedő ellenőrzési módszernek köszönhetően egy sikeres CREVAL gyakorlat nagymértékben növeli a részt vevő állomány morálját, hiszen egy „Mission Capable” (feladatvégrehajtásra alkalmas) minősítés komoly presztízsnövekedést jelent minden alakulat számára.

Brave_Warrior_validációs (30)

A Magyarországon települt többnemzeti zászlóaljharccsoportot a Magyar Honvédség alakulatainak katonái mellett olasz és horvát alegységek, valamint a Brave Warrior-hoz kapcsolódó Steppe Archere 2022 gyakorlaton résztvevő amerikai katonák alkotják. A Brave Warrior gyakorlatra a szlovák hadsereg is delegált egy gépesített lövész századot, katonái a háromnapos validáció mozzanataiban a harccsoporttal közösen vettek részt.

A sikeresen végrehajtott CREVAL ellenőrzés zárásaként dr. Lippai Péter dandártábornok átadta az erről szóló plakettet Szabó Zsolt alezredesnek, a harccsoport kinevezett parancsnokának, aki egyben az MH 25. Klapka György Lövészdandár alárendeltségében lévő 1. Lövészzászlóalj parancsnoka.

Kapcsolódó cikkek
tata21

Brave Warrior 2022: felkészülés

2022. szeptember 16. 10:12

BW_elvonulás_előtti_szemle (14)

Gyakorlatra készen

2022. szeptember 17. 7:31

BW_megnyitó_index

Ezerkétszáz bátor harcos

2022. szeptember 19. 19:16

BW_szakmai_nap_index

Büszkeség és felelősség

2022. szeptember 29. 13:43