Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sportot és a honvédelmet a fegyelem és a kitartás köti össze

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 29. 22:00

A negyedik alkalommal megtartott Honvéd Kadét Konferenciának a budapesti Puskás Aréna adott otthont szeptember 29-én, csütörtökön. A rendezvény célja az volt, hogy összegezze a Honvéd Kadét Program eddig megvalósult és jövőbeli feladatait, illetve megvizsgálja a hazafias és honvédelmi nevelés komplex feladatrendszerét.

Honved_Kadet_Konferencia_20220929_02 copy

A konferencia résztvevőit köszöntve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy „a honvédelmi alapismeretek nagyon fontosak egy egészséges és fejlődő társadalom szempontjából”, hozzátéve: éppen ezért akkora probléma, hogy generációk nőttek fel ezen ismeretek nélkül. A Honvéd Kadét Program hatékony eszköz ahhoz, hogy a fiatalok megismerjék hazájuk biztonsági körülményeit és azokat a szolgálatokat, kötelezettségeket, amelyeket a haza érdekében teljesíteniük kellhet – emelte ki a honvédelmi miniszter, aláhúzva, hogy a napokban a 120. iskola is csatlakozott a programhoz.

Honved_Kadet_Konferencia_20220929_08 copy

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a hazaszeretetet, a fegyelmet és a kitartást, mint a sport és a honvédelem fő összekötőit azonosította. Mint mondta: ezek a közös jellemzők azok, amik a sportolói múlttal rendelkezők kiképzését sokkal könnyebbé teszik. Az államtitkár a Magyar Honvédség Sportszázad programjának kiteljesedése érdekében reformokat harangozott be, azonban hangsúlyozta az alegység jelenlegi kiemelt szerepét is. Mint fogalmazott, a század azt a 18-19 éves korosztályt célozza meg, amelyik a leghajlamosabb aktív sportolói életének félbehagyására. Ezért válhatna a sportszázad egy ösztönzőrendszerré, amely egy ösztöndíjprogrammal egybekötve segíthet ezen fiatalok pályán tartásában, ha háttérként vállalják a katonai hivatást. Ezzel a programmal közel 1000-3000 főre növekedne évente a katonai szolgálatra jelentkezők száma. A sportért felelős államtitkár hozzátette: a magyar kormány az elmúlt 12 évben kiemelt ágazatként tekintett a sportra, és vallja, hogy ma, itthon, megéri sportolónak lenni.

Honved_Kadet_Konferencia_20220929_04 copy

Zsiga Tamás László, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: bár a Honvéd Kadét Program fontos szerepet tölt be a toborzásban, nem ez az egyetlen célja. Elsősorban olyan értékes állampolgárokat akar adni a társadalomnak, akik tudják, mit jelent a hazaszeret és a honvédelem. „Az ember mindig, a saját pozíciójából, feladatrendszeréből is képes annak érdekében tenni, hogy a haza előre tudjon menni” - mondta.

Honved_Kadet_Konferencia_20220929_11 copy

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke előadásában utalt arra, hogy a sport és a honvédelem már 2017 óta összefonódik. Kiemelte: a Honvédelmi Sportszövetség a társadalom széles bázisát képes megszólítani, hiszen jelenleg körülbelül 450 tagszervezete van – amelyek közé tartozik a Magyar Tartalékosok Szövetsége is -, ami több mint százezer tagot jelent.

A rendezvényen a Honvédelmi Sportszövetség több, a honvédelmi nevelés szellemében megalapított kezdeményezését is bemutatta, például a Bátrak Ligáját, a honvédelmi táborokat, illetve a Honvéd Kadét Kupát – ezek mind segítenek a sporton keresztül megszólítani a fiatalokat.

Honved_Kadet_Konferencia_20220929_15 copy

A résztvevők közül többen vehettek át díjakat a honvédelmi nevelés érdekében végzett lelkiismeretes munkájukért, majd további előadások és kötetlen beszélgetések szolgáltak fórumként a tájékozódáshoz, elsősorban a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolákból érkezőknek. A beszélgetéseken szó esett a program részleteiről, aktualitásairól, illetve az újításokról is.