Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brazília máris bővítené Gripen flottáját

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. február 15. 17:41

A legfrissebb hírek szerint további harminc Gripent vásárolna a brazil légierő, kiegészítve az eddigi 36 darabos megrendelést.

gripen

A lehetséges új rendeléssel közel duplájára emelné az eredeti darabszámot a dél-amerikai ország, a hírről a helyi, Folha de S. Paulo napilap számolt be az elmúlt héten. A légierő parancsnoka, Carlos de Almeida Baptista Junior egy interjúban beszélt arról, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a svéd Saab-bal a jövőbeni brazil F 39 Gripen flotta 66 darabosra való bővítéséről. Hozzátette azt is, hogy az egyeztetések egyelőre korai szakaszban járnak, brazil részről a szándék megvan.

Az eredeti, 2014 októberében megkötött szerződés 36 darab Gripen E/F-ről szól, melyekből 28 darab az együléses E verzió és 8 darab a kétüléses F változat (ez még fejlesztés alatt). Az 5,4 milliárd dolláros árban benne van a gépeken felül a kiképzés, a fegyverzet és a karbantartási szolgáltatások ára is.

gripen_2

A brazil Gripen-program részeként a Saab 13 gép összeszereléséért felel Svédországban, további 8 darabot a svéd és brazil szakemberek közösen szerelnek össze Brazíliában. A fennmaradó 15 repülőgépet (8 együléses és 7 kétüléses) már az Embraer fogja összeszerelni Brazíliában.

Az első Gripen E tesztrepülőgépet (sorozatszám: FAB4100) kezdetben a Saab linköpingi létesítményében tesztelték, majd 2020 szeptemberében Brazíliába szállították, ahol a Repülési Tesztközpontban (GFTC) tovább tesztelik. 2021 végén már olvashattunk híreket arról, hogy az első sorozatgyártott Gripen E-k is hamarosan megérkezhetnek tengeri szállítással Brazíliába.

Svédország mellett Dél-Afrika, Csehország, Magyarország, Thaiföld és Brazília rendelt eddig a Saab Gripenjéből, a finn tendert az F-35-ös ellenében bukták el, az újabb remény most Kanada, ahol még nincs döntés a Hornetek váltótípusáról.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika