Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszel jobban figyel Pakisztánra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 9. 6:57

Az indiai Mumbaiban elkövetett véres merényletsorozat óta a korábbinál jóval nagyobb figyelem övezi Pakisztánt az Európai Unió részéről, és Brüsszel támogatást kíván nyújtani az országnak.

Bernard Kouchner, az EU soros elnökségét adó Franciaország külügyminisztere az Unió külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Pakisztán kulcsfontosságú országnak számít a térségben. Az unió küldöttséget kíván meneszteni Pakisztánba, és valószínűleg a jövő év első felében, a cseh EU-elnökség alatt csúcstalálkozóra is sor kerülhet.
Göncz Kinga magyar külügyminiszter elmondta: Pakisztánnak demokratikus elkötelezettségű kormánya van, de kérdés, hogy ez a kormány mennyire képes ura lenni a helyzetnek. Az unió intézményépítési és gazdaságfejlesztési területen egyaránt segíteni kívánja Pakisztánt – közölte.

A külügyminiszterek áttekintették az EU további bővítésének kérdéseit, és a csatlakozási tárgyalásokat folytató két országot, Horvátországot és Törökországot további reformlépésekre ösztönözték.