Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a holland KDC-10-estől

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. október 17. 19:30

Október 7-én emelkedett a levegőbe a Holland Királyi Légierő utolsó McDonnel Douglas KDC-10 típusú tankere, hogy búcsút vegyen Hollandia repülőbázisaitól.

kdc10-2

A T-235 jelzésű repülőgép 26 éve állt szolgálatba, országjáró búcsúrepülésére Eindhoven repülőteréről indult útnak, hogy alacsony áthúzással köszönjön el Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht és Gilze-Rijen katonai repülőtereitől. Az alacsony felhőzet miatt Volkel légibázisán szállt le, de előtte még búcsút vett Texel, Amszterdam and Rotterdam repülőtereitől, illetve „tisztelgő” látogatást tett Bredában, a Holland Királyi Légierő Főparancsnoksága fölött is. Leszállás után – ahogy illik – a tűzoltók vízsugárral köszöntötték.

Október 25-én a KDC-10-es elhagyja Hollandiát és új tulajdonosához repül az Egyesült Államokba. Az OMEGA cég már korábban, 2019 végén is átvett egy példányt (T-264), az új tulajdonos kereskedelmi alapon használja majd a tankereket az amerikai légierő repülőgépeinek feltöltésére.

Mindkét KDC-10-est 1992-ben szerezték be a Martinair légitársaságtól, majd 1995 közepére megtörtént az átalakításuk és immár nem csak szállító-, de egyben légi utántöltő feladatokra is alkalmassá váltak. A KDC-10 érkezésével a Holland Királyi Légierő képes lett nagy mennyiségű rakományt és személyzetet gyorsan és nagy távolságokra eljuttatni, továbbá tankerként is be tudták vetni.

A KDC-10 távozásával a Holland Királyi Légierő lezár egy olyan időszakot, amelyben saját stratégiai légi szállítási képességgel rendelkezett. A KDC-10 feladatait az új Airbus A330MRTT veszi át. A programot Luxemburg és Hollandia indította el még 2016-ban: lényege, hogy az európai NATO tagállamok egy közösen megvásárolt és üzemeltetett tankerflottával rendelkeznek majd, csökkentve ezzel a "függőségüket" az Amerikai Légierő légi utántöltő képességétől. Napjainkig Luxemburg és Hollandia mellett Belgium, Németország és Norvégia csatlakozott a programhoz, hatodikként pedig Csehország 2019 októberében. A flotta kilenc repülőgépből fog állni, amelyek közül öt Eindhovenben települ majd.

Forrás: jetfly.hu