Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsúzik a Nimrod R1 típus

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 1. 19:49

2011. június 28-án, kedden a brit királyi légierő (RAF) Nimrod R1 (XV249) gépe végrehajtotta az utolsó repülését a Waddington légibázison, ezzel a típus 37 éves története lassan lezáródik. A Nimrodot hivatalosan június 30-án vonták ki a szolgálatból.

Összesen két darab Nimrod R1-es maradt szolgálatban, miután 2010-ben a tengerészeti felderítő változatot már kivonták a szolgálatból. A váltótípus (Nimrod MRA4) felett a végső ítéletet néhány héttel a gép bemutatása előtt mondták ki, így az új típus a pénzügyi megszorítások áldozata lett.

A Nimrodok kivonása jelentős képessségvesztést okoz a RAF számára, az űrt három darab RC-135V Rivet Joint géppel töltenék ki, melyeket az Egyesül Államokból szereznének be. Ezek azonban még legalább 30 hónapig nem állnak rendelkezésre, ez alatt az idő alatt nem számíthat repülőgépre a RAF a rádiós hírszerzés terén.

A Nimrodok számára méltó búcsút jelentett volna a hétvégén, a saját bázisukon megrendezendő Waddington airshow, azonban a szereplésüket a felsőbb vezetők nem engedélyezték. A két gép közül az XW664 az East Midlands Aeroparkba kerül, míg az XV249 új otthona a duxfordi Imperial War Museum lesz.