Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapest ostromának hagyatéka

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy és Visnyei Bence tartalékos főhadnagy | Fotó: Korom Gábor főtörzsőrmester |  2022. március 2. 17:20

Tetemes mennyiségű második világháborús robbanóeszközre bukkantak munkások egy budai építkezésen az elmúlt héten.

2vh_robbanóeszközök

A II. kerületi Bem József utcában - mintegy 13 méterrel a földfelszín alatt - egy elhagyatott kútgyűrűben szunnyadtak a robbanóeszközök több mint hét évtizedet, de a földmunkagépek elérték ezt a mélységet, így hosszú idő után ismét felszínre kerültek. A több mint 120 darab német 81 milliméteres repesz aknavetőgránát mellett egy 75 milliméteres, ugyancsak német tüzérségi gránát, hüvelyek, StHgr-24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrésze, magyar gyalogsági lőszer, póttöltet és gyújtószerkezetek is előkerültek.

Feltehetően Budapest ostroma során, vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba a veszélyes eszközöket. Pozderka Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok elmondta: számos robbanóeszközt az eredeti, tároló ládákból emeltek ki a katonák a munkaterületen. Hozzátette: az eszközök beazonosítását követően megállapította azt is, hogy szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Az esettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy bár a képen látható robbanótestek kívülről erősen korrodáltak, belül a gyártásukhoz közeli állapotúak lehetnek, a bennük lévő robbanóanyag pedig a föld alatt töltött hosszú idő alatt érzékenyebbé válhatott. Nem szabad a robbanóeszközöknek vélt tárgyakat bármilyen fizikai behatásnak kitenni, hanem a rendőrséget kell értesíteni. Szükség esetén ők teszik meg a bejelentést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, hogy a katonák el tudják végezni az érintett terület szakszerű mentesítését a biztonság fenntartása mellett.