Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán védelmi miniszter: Tokió továbbra is elutasítja az atomfegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 2. 19:01

Tokió nem kezd nukleáris megosztásról szóló tárgyalásokba az Egyesült Államokkal, Japán továbbra sem gyárt atomfegyvereket, a területén pedig nem engedi őket tárolni – szögezte le március elsején, kedden Kisi Nobuo védelmi miniszter.

A tárcavezető újságírók előtt emellett kizárta azt is, hogy japán repülőgépek vészhelyzet esetén, akár békeidőben amerikai nukleáris fegyvereket szállítsanak.

Abe Sindzó volt miniszterelnök vasárnap, az ország biztonságával foglalkozó televíziós műsorban úgy vélte, ideje megfontolni a nukleáris megosztásról szóló megbeszéléseket Washingtonnal Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán.

Abe – aki 2006-tól 2007-ig, valamint 2012 és 2020 között volt miniszterelnök – leszögezte: nagyon fontos átlátni, miként lehet fenntartani a globális biztonságot, és nem lehet tabuként kezelni a valóságot, amelyben élünk. Abe javaslatát utódja, a hirosimai származású Kisida Fumio – aki az atomcsapás sújtotta város képviselőjeként került a törvényhozásba –, valamint Hajasi Josimasza külügyminiszter is elvetette, Peking pedig máris tiltakozását fejezte ki az elhangzottak miatt.

A kínai külügyminisztérium azt vetette Abe szemére, hogy szavait „átitatja” a militarizmus. Japán a második világháború végéig megszállás alatt tartotta Kína egyes részeit. Japán az egyetlen ország, amelyet atomtámadás ért történelme során. A szigetország a második világháború vége óta az Egyesült Államok szövetségeseként élvezi az amerikai atomfegyverek nyújtotta biztonságot – mutatott rá a Kyodo japán hírügynökség.