Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bunyó a záró gyakorlatig!

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2009. november 4. 10:14

Figyelem! Rostélyt le, pajzsot fel! – visszhangzik a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájának hátsó szeglete, majd a Figyelem! Vonal előre! vezényszavak harsannak fel, aztán kezdődik a csihi-puhi! Ez a látvány fogadja mostanság a tatai alakulathoz érkezőket, ahol az EUFOR kontingens 6. váltása hajtja végre aktuális kiképzési feladatát.

A szimulált helyzetben a gaz ellenállókat játszó mintegy tíz ember először ásványvizes-palackokkal dobálja az elhárító csoportot, majd nekirontanak az emberakadálynak, és próbálnak egy-egy pajzsot, vagy gumibotot megszerezni. De a pajzsok mögött felsorakozó állomány sem rest, mert a falanx mögül néha elővillan egy-egy gumibot, és jelzés értékkel meglegyinti a „felbőszült demonstráló" valamelyik testrészét.

Ez a látvány fogadja mostanság a tatai alakulathoz érkezőket, ahol az EUFOR kontingens 6. váltása hajtja végre aktuális kiképzési feladatát. Korábban szakasz szinten elsajátították a kényszerintézkedéshez kapcsolódó alapvető gyakorlati ismereteket, vagyis az alakzat megalakítását, megindulását, igazodását, megállását és bontását. A zárógyakorlat előtti két hétben a szakaszok összekovácsolására, valamint a jogellenes tevékenységet folytató tömeg századszinten történő kezelésére helyezik a hangsúlyt.

1595892959
 

A komoly gyakorlatot igénylő csoportos művelet mind az irányító parancsnok, mind pedig a beosztott katonák részéről nagy felkészültséget, és jártasságot igényel, így nem csoda, hogy a csapaterő alkalmazása a tömeg szétoszlatására a felkészítés gerincét képezi.
A következő időszakban részleteiben, majd folyamatában gyakorolják a tömeggel történő tárgyalást, a jármű áthaladásához szükséges folyosó megnyitásához alkalmazott alakzat megalakítását, a hangadók kiemelését, az aktív tömegoszlatást, a barikádok felszámolását.
A tömegkezelés csapatmunka, melyet tudni kell a parancsnoknak és a beosztott állománynak egyaránt. Így a gyakorlás célja nem csak az, hogy elsajátítva az eljárási módokat felkészüljenek az életszerű helyzetekre, hanem az is, hogy megismerve a tömeg pszichológiáját minden esetben felkészülten, higgadtan reagáljanak.

1595892959