Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush az iraki erőszak megfékezését kérte

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 12. 17:33

George W. Bush amerikai elnök szombaton felszólította Iránt és Szíriát, hogy tegyenek többet az iraki erőszak megfékezésére.

A legnagyobb kuvaiti amerikai támaszponton elmondott beszédében az amerikai elnök felhívta Szíriát, hogy korlátozza “a terroristák Irakba áramlását", Iránt pedig arra intette, hogy szüntesse be a koalíciós erőket és az iraki hadsereget támadó milíciák támogatását.

George W. Bush – miután tárgyalt David Petraeus tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokával és Ryan Crockerrel, az Amerikai Egyesült Államok bagdadi nagykövetével – kijelentette: az iraki biztonsági helyzet javulása lehetővé teszi bizonyos amerikai erők hazatérését.
Bush kijelentette, hogy az egy évvel ezelőtt Irakban végrehajtott amerikai csapaterősítés következtében a közel-keleti országba “visszatér a remény", egyben azt jósolta, hogy az ottani amerikai elköteleződés hosszú távú lesz, amely túlnyúlik elnöki mandátumán.

Bush közel-keleti körútjának második állomásán, Kuvaitban az ottani legnagyobb amerikai támaszponton tartott sajtóértekezletet. Azt mondta, hogy egyelőre nincs döntés további amerikai csapatok kivonásáról Irakból, és a hosszú távú siker Irakban létfontosságú a közel-keleti stabilitás szempontjából.