Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeállt a csádi békefenntartó misszió

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 12. 17:40

Francia, belga és lengyel pótlólagos felajánlás nyomán sikerült előteremteni azokat a kapacitásokat, amelyek az EU afrikai békefenntartó missziójához szükségesek – közölték szombaton diplomáciai források a Brüsszelben folytatott egyeztetés után.

A békefenntartókat Csádba, illetve a Közép-afrikai Köztársaságba vezénylik, hogy megvédjék a szudáni Darfurból odamenekülőket. Eredetileg már decemberben a helyszínre kellett volna érkezniük Pat Nash ír tábornok vezetése alatt, de a 3500 fősre tervezett erőhöz a tagállamok nem ajánlottak fel elég katonát.

Szudán erőszak sújtotta darfuri körzetéből százezrek menekültek át Csádba és a Közép-afrikai Köztársaságba. Egyes számítások szerint 234 ezren vannak, miközben 178 ezer kelet-csádi és 43 ezer közép-afrikai lakost is földönfutóvá tettek a térségben dúló harcok és lázongások. A menekültek a szudáni határ közelében sátortáborokban zsúfolódtak össze.

A darfuri harcokban 200 ezer ember vesztette életét 2003 óta. Az ENSZ és az Afrikai Unió 26 ezer békefenntartó katonát akar Darfurba küldeni – és a csádi, illetve a közép-afrikai EU-küldetés e vállalkozás kiegészítője lenne, a Biztonsági Tanács támogatása mellett.

Franciaország (a terület egykori gyarmattartója) eredetileg 1350 katonát ajánlott fel az afrikai békefenntartó EU-misszióba. Utóbb ezt kiegészítette azzal az ígérettel, hogy helikoptereket, szállító repülőgépeket és logisztikai támogatást nyújt a vállalkozáshoz.(