Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik az orosz bombázók erődemonstrációja

Szöveg: JETfly |  2008. január 13. 13:09

Az orosz távolsági repülőerők repülőgépei 2008. január 11-én végrehajtották első légi őrjárataikat – közölte az Orosz Légierő sajtószolgálatának vezetője, Alekszander Drobisevszkij ezredes.

„Ma, január 11-én a távolsági repülőerők minden egysége repüléseket hajt végre az éves harckiképzési terveknek megfelelően" – mondta a légierő képviselője. „A repülések végrehajtásában a távolsági repülőerők egységeinek repülő- és mérnök-műszaki állománya teljes létszámmal vesz részt, levegőbe emelkednek a Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3, Il-78 és Tu-134UBL típusú repülőgépek, és a kiképzési repülésekben részt vesznek a fő- és hadműveleti repülőterek egyaránt."

2007 végén a távolsági repülőerők parancsnoka, Pavel Androszov elmondta: „Az utóbbi 15 év adatait figyelembe véve először haladta meg a távolsági repülőerők repülőgép-vezetőinek éves óraszáma a 80 órát. 2007-ben mi újra végrehajtottunk légi őrjáratozásokat a világ távoli részein – emlékeztetett a tábornok. – Az elmúlt évben 100%-osan végrehajtottuk a harckiképzési tervben foglaltakat, amelynek keretében a nulláról kiképeztünk több mint 40 személyzetet stratégiai bombázókra és rakétahordozókra."

Androszov cáfolta azokat a híreket, amelyek a médiában hangzottak el, miszerint a távolsági repülőerők állományába tartozó repülőgépek állítólag kirepülték reszursz repülési idejüket. „Napjainkban a repülőgépek mindössze reszursz idejük 40-50 százalékát használták el – mondta a tábornok. – Ez teljesen elegendő, hogy végrehajtsuk feladatainkat." 

A parancsnok kiemelte: „Ebben az évben is folytatni fogjuk repüléseinket demonstratív céllal az Oroszország szempontjából stratégiailag fontos területeken, és folytatjuk az állomány felkészítését."

Az orosz távolsági repülőerők 2007. augusztus 17-e óta hajtanak végre újra repüléseket a világ távoli pontjain, azok után, hogy erre Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin engedélyt (parancsot? – a szerkesztő megjegyzése) adott. Mint ahogyan azt az Orosz Légierő sajtószolgálata közölte, az orosz távolsági repülőerők gépei az Atlanti-, a Csendes-óceán, valamint a Fekete-tenger semleges vizei felett hajtanak végre repüléseket úgy a fő-, mint a hadműveleti repülőbázisaikról.