Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy éves a háborús keresőszolgálat

Szöveg: gondola.hu/honvedelem.hu |  2008. január 13. 21:27

Egy éve indította el az Internetes Háborús Keresőszolgálatot (HKSZ) egy civil szervezet, a pécsi székhelyű Art-Éra Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület.

Bő hat évtizeddel ezelőtt véget ért a II. világháború, de még mindig több százezer magyar család keresi a harctereken, a hátországban, hadifogoly- vagy munkatáborban eltűnt, elhunyt hozzátartozóját.

A Háborús Keresőszolgálat az Art-Éra Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület égisze alatt alakult meg tavaly év elején. Célja az, hogy a már meglévő állami és társadalmi intézmények, szervezetek munkáját kiegészítve, azokkal együttműködve, közvetlen nyomozást, adatgyűjtést és adatközvetítést végezzen a XX. század háborús eseményei során eltűnt, elhunyt személyek után.

Érdeklődésük középpontjában a magyar katonák és polgári lakosok állnak, de ugyanolyan fontosnak tartják a más nemzetiségű személyek tudomásukra jutott adatainak közreadását is.

Munkamódszerük lényege, hogy a meglévő és egyre bővülő adatbázisok – például publikált névsorok, temetői regiszterek, hősi emlékművek listái – alapján felkutatják, felkeresik és tájékoztatják a hozzátartozókat szeretteik sorsáról, amennyiben ez az elmúlt évtizedekben nem történt meg. Eddigi tapasztalataik szerint egy 20-25 nevet felsoroló falusi emléktábla adatkutatásával legalább 4-5 esetben sikeres lehet a keresés.

A szolgálat a munkájukat még csak néhány hónapja kezdte el, de máris nagy érdeklődés mutatkozik iránta nem csupán Európából, hanem más kontinensekről is, ahol magyarok élnek.

Ami az elmúlt évet illeti, a legfőbb csomópontok röviden:
A HKSZ mintegy 200 önkormányzattól kapta meg a hősi emlékművek listáját és/vagy fotóját. Ezek felét feltették már az internetre. Közülük kb. 30 helységet kutattak meg s a találatokat feltették a Hozzátartozókat keresünk rovatba.
Csaknem 5000 nevet tettek közzé a Hozzátartozókat keresünk rovatban a hozzájuk eljutott temetői listák és egyéb források alapján. Itt szerepel egyebek között már csaknem 400 azonosított (!) fogoly neve is abból a brjankai listából, amit személyesen Dmitro Tkacs ukrán nagykövet adott át nekik közzététel céljából, miután idén márciusban nagy ünnepség keretében felszentelik az első donyeci hadifogoly-temetőt. (Tudomásunk szerint ez az összesített lista Magyarországon eddig még sehol másutt nem érhető el a nyilvánosság számára.)

A szolgálat a www.haboruskeresoszolgalat.hu internetes oldalon érhető el.

Címkékkultúra