Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush katonai segítséget ígért Libanonnak

Szöveg: index |  2008. május 14. 8:01

George W. Bush amerikai elnök egy BBC-nek adott interjújúban azt mondta, hogy hazája kész segíteni a libanoni hadseregnek, hogy lefegyverezze a Hezbollahot. Libanonban már 60 halottja van az összecsapásoknak.

George W. Bush amerikai elnök katonai segítséget ígért Libanonnak. Bush egy BBC-nek adott, hétfő este sugárzott interjújában azt mondta, hogy országa kész megerősíteni a libanoni hadsereget, hogy képes legyen lefegyverezni a Hezbollahot.

Libanonban az 1990-ben befejeződött hosszú polgárháború után először ismét lőnek az utcán.

A mostani feszültség azzal kezdődött, hogy a Hezbollah nevű, jórészt síiták által támogatott párt a béremeléseket követelő szakszervezetek mellé állt. A sztrájkok okozta zavart kihasználva a párt aktivistái először fontos utakat és az ország egyetlen polgári repülőterét zárták le, majd a párt katonai szárnya elfoglalta a főváros nyugati felét.

A libanoni törékeny békét a hosszú polgárháború után nehezen kialkudott rendszer biztosította, amelyben a különböző felekezetek állami szerepét részletesen szabályozták.

A 2000-es évek közepén kezdett feszültté válni a helyzet, amikor Szíriát sikerült rávenni, hogy vonja ki az országban állomásozó csapatait. A nyugattal szövetséges – egyébként szintén törékeny – szunnita-keresztény szövetség ekkor került élesen szembe a síita Hezbollahhal. A Hezbollah fő támogatója Szíria és Irán.

2006-ban Izrael légicsapásokkal sújtotta egész Libanont, hogy leszámoljon a határon rendszeresen átlövő Hezbollahhal. Az akció nem volt sikeres, a párt katonai szárnyát nem sikerült megtörni.

Az akkori háború után a Heszbollah kivált a kormányból és azóta rendszesen utcai tüntetésekkel próbálják átvenni a hatalmaz a keresztény-szunnita kormánytól. Az elmúlt hetekben a harc erőszakba torkollt és a Hezbollah fél Bejrútot elfoglalta, az állami tévéket és rádiókat bezáratta. A harcok Bejrútról Tripoli városára is átterjedtek.

A Helloszbah és a kormánypártok milíciái közti összecsapásokban az elmúlt napokban már hatvanan meghaltak. A hadsereg eddig semleges maradt, ám kedd reggel hattól felhatalmazást kaptak a rend helyreállítására.