Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyobb védelmet kapnak a katonák

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 14. 8:04

A francia hadsereg mindent megtesz katonáinak védelmében, ezt bizonyítja az is, hogy több mint 50 darab Kongsberg PROTECTOR rendszert vásárolnak. Ez az RWS-nek (Remote Weapon Station) nevezett eszköz segítségével a harcjárművek lövészei nagyobb biztonságban lesznek.

Az RWS-eket először a 4×4-es VAB (Armoured Vanguard Vehicle) harcjárműveken kívánják alkalmazni.

A VAB általában egy 12.7 mm-es gépfegyverrel van felszerelve, amit most az RWS-el fognak összehangolni. Az RWS életeket menthet, nem is beszélve arról, hogy biztonságérzetet nyújt a fegyvert kezelő katonák számára, akik könnyed célpontot jelentettek az ellenség számára.

A rendszer segítségével ugyanis a fegyverkezelő már a jármű belsejében ül, nem a toronyban áll, mégis tökéletes képet kap a környezetéről. Lézeres optikai távolságmérő és stabilizátor is segítségére van a katonáknak, ez utóbbinak igen fontos szerepe van a pontos célzásoknál, amikor a jármű éppen mozgásban van. Az RWS – amely számos fegyvertípussal használható – darabonkénti ára eléri a negyedmillió dollárt. Az amerikai hadsereg már több mint 6000 darabot vásárolt, a franciák pedig körülbelül 300 darab beszerzését tervezik.