Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush sajnálja

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 2. 13:50

George Bush amerikai elnök egy interjúban azt mondta, sajnálja, hogy megalapozatlannak bizonyultak azok a hírszerzési információk, amelyekre hivatkozva megindította az iraki háborút.

A hivatalából januárban távozó George Bush elnök az ABC amerikai televíziónak adott egy hosszabb, több témát is érintő interjút, amelyben azt mondta, leginkább azt sajnálja, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó hírszerzési információk megalapozatlannak bizonyultak.

Bush arra hivatkozva indította meg – több régi szövetségesének tiltakozása ellenére – a háborút Irak ellen 2003-ban, hogy annak vezetője, Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, és ezért veszélyt jelent az Egyesült Államokra és a világra. Ezt már akkor is többen vitatták, később azonban egyértelművé vált, hogy Iraknak tényleg nem voltak tömegpusztító fegyverei.

“Nagyon sok ember tette kockára a hírnevét, és mondta azt, hogy a tömegpusztító fegyverek indokolják Szaddám Huszein eltávolítását" – mondta Bush az ABC-nek adott interjúban, hozzátéve, hogy nemcsak a kormányzatában helyet foglaló emberek voltak ezek, hanem törvényhozási tagok és más országok vezetői.

Bush arra a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy vajon akkor is megtámadta volna Irakot, ha tudja, hogy Szaddám Huszein nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel.

Az elnök megítélése példátlanul negatív, ő azonban közölte, készen áll arra, hogy történelmi távlatból megítéljék a tevékenységét. “Felemelt fejjel fogom befejezni az elnökséget" – jelentette ki Bush.