Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Buszba csapódott a célt tévesztett tálib rakéta

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 8. 9:25

Autóbuszba csapódott egy lázadók által kilőtt rakéta a kelet-afganisztáni Gazni tartományban. A támadásban két utas meghalt, mintegy huszonöten pedig megsebesültek – közölte az afgán kormány.

Az autóbuszba csapódott rakéta célpontja feltehetően egy közeli rendőrségi ellenőrző pont volt, de célt tévesztett, és a civileket szállító autóbuszba csapódott – közölte a belügyminisztérium.

Egy szeptemberben kiadott ENSZ-jelentés szerint augusztus volt 2009 legvéresebb hónapja a lázadók által megölt polgári személyek számát tekintve. 2009 januárja és augusztusa között összesen 1500 civil halt meg Afganisztánban, a halálesetek 68 százalékáért a lázadók a felelősek.

Egy másik incidensben egy spanyol katona meghalt, öt társa pedig megsebesült szerdán Afganisztánban, amikor pokolgép robbant az út mentén a páncélozott járművük közelében. A robbanás Herát város közelében történt, ahol a spanyol kontingens állomáshelye van – jelentette be a spanyol védelmi minisztérium. A szerdai haláleset után az afganisztáni spanyol veszteségek megközelítik a kilencvenet.

Spanyolország mintegy 800 fős kontingenst állomásoztat Afganisztánban, és a múlt hónapban egyezett bele a spanyol csapatok létszámának 220 fős erősítésébe.

Vardak tartományban amerikai katonák és afgán kormányerők több lázadóval végeztek. Az amerikai és az afgán katonák között senki sem sérült meg.