Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búvárrégészek

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. július 12. 12:41

Másfél hónapig készültek arra a debreceni harci búvárok, hogy mindjárt az első extra mély merülésük során részt vegyenek az Adrián, 1919. október 17-én elsüllyedt S.M.S. KAISER FRANC JOSEF I. csatacirkáló roncsának régészeti dokumentálásában.

1595938573
Negyvenméteres mélységben dolgoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának harci búvárai. Miklós Bence zászlós, Molnár Zsolt törzsőrmester, Bíró Lajos őrmester és Hollós Péter szakaszvezető minden idegszálával koncentrál. Elvégre az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének egyik büszkesége, a FERENC JÓZSEF csatacirkáló roncsának régészeti feltárásában segédkeznek…

A harci búvárok eme helytállásáról – a Czakó Búvár Kft. szervezte adriai expedíció tudományos eredményeiről – előző lapszámunkban tudósítottunk.

Most az extra mély merülés „kulisszatitkairól" számol be Miklós Bence zászlós, a kutatásban részt vett katonák parancsnoka:
– Másfél hónapig készültünk a feladat végrehajtására. Először a laktanya uszodájában, aztán a szentesi műszaki ezred búvárbázisának négyméteres medencéjében végeztünk gyakorló merüléseket, a felkészülés végén pedig az expedíció civil tagjaival közösen, a Nyékládháza melletti bányató, helyenként húsz méter mély vizében. Ez utóbbi merülésekhez viszont már azt is meg kellett szervezni, hogy az ottlétünk idejére leállítsák a munkagépeket, a kavics kitermelését. A bányatóban egyébként a gyors merülést gyakoroltuk. A roncs körül ugyanis kiszámíthatatlan a tenger: A különböző irányú, erejű és sebességű áramlatok könnyedén elsodorhatják a búvárt; a gyors ereszkedéssel ezt „kivédhetjük".

(Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin július 13-án, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)