Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél: a Mount Everest - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. február 12. 14:22

Teljesítmény-túrázni, új kihívásokat keresni a sportban sok ember hőn áhított vágya. Napjainkban egyre többet áldoznak anyagilag és ráfordított idővel is azok, akik az egészséges életmódban találták meg a kiegyensúlyozott lét titkát. Mint például a székesfehérvári születésű Csizmadia Zsolt zászlós, aki, ha teheti, minden lehetőséget kihasznál a honvédségben is arra, hogy fejlessze, képezze, erősítse magát az ilyen jellegű „bevetésekre”.

MH_borito_2023_02

Erre katonaberkekben szerencsére számtalan alkalom nyílik, ha csak a napi szintű kötelező sportot, edzési lehetőségeket, avagy a honvédszabadidősport-programokat vesszük alapul. Például a Bocskai-portya teljesítménytúrát, amelyen a zászlós immár rutinos résztvevőnek számít, ráadásul civil, könyvelő feleségével együtt, aki a csapatuk szervezésében és a felkészülésében is besegít.

Az MH Nagysándor József 51. Híradó és Vezetésbiztosító Dandárnál szolgáló katona sportolói tevékenysége és a honvédséggel való kapcsolata igen korán kezdődött. Édesapja is hivatásos katona volt, így adta magát, hogy Csizmadia Zsolt ugyancsak a katonai pályát válassza: eredetileg Tápiószecsőre szeretett volna kerülni fegyverzettechnikusnak, ám ez nem jött össze. Kevéssel a sorkatonai szolgálatát követően, 2000 szeptemberétől azonban újra magára öltötte az egyenruhát, ugyanannál a fehérvári szállítószázadnál, ahol korábban szolgált. Az ott töltött időszak alatt sok tapasztalattal gazdagodott, több területen kipróbálhatta képességeit: gépkocsivezetőként például buszozott, teherautózott, anyagellátó volt, szakaszaltiszti beosztásban is megfordult, közben munkavédelmi technikusi végzettséget szerzett. 2016-tól az alakulat hadműveleti főnökségére került laktanyaügyeletes-helyettesi beosztásba. Az elmúlt 23 évben több külföldi missziót is teljesített: Irakban gépkocsivezetőként kilenc hónapot, Cipruson megfigyelő beosztásban kerek egy esztendőt szolgált.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelent számában!