Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben az EUFOR parancsnoki felkészülés

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: Kertész László, Nagy Gábor, MH HTP |  2023. december 4. 9:39

A 2024-es magyar EUFOR parancsnoki évhez közeledve a kiutazó állomány felkészítése lassan a végéhez ér. Nincs ez másként az EUFOR parancsnoki pozíció kapcsán sem, azonban a felkészülő parancsnok számára a kiutazás előtti hetek a hagyományosnak mondható feladatok, például a készenlét jelentése és a missziós búcsúztató mellett még számos magas szintű találkozó lebonyolítását is jelentik.

IMG_1910

Ezeken a találkozókon dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió legnagyobb katonai missziójának felkészülő parancsnoka az EUFOR Althea művelet hozzájáruló nemzeteinek katonai vezetőivel egyeztet a feladathoz kapcsolódó nemzeti prioritásokról, tapasztalatokról, szövetségesi elvárásokról, valamint a felkészülő parancsnok elgondolásáról és terveiről. November utolsó hetében három ilyen rendezvényre is sor került.

November 24-én Hollandiába látogatott el a dr. Sticz László vezérőrnagy vezette delegáció, hogy megbeszéléseket folytasson Peter Reesink ellentengernaggyal, a Holland Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnökével. A találkozó kiemelt témái a holland szerepvállalás jelenlegi és jövőbeli helyzete, valamint az Egyesített Balkáni Hadszíntérre vonatkozó holland védelempolitikai prioritások voltak. Mint ismeretes, Hollandia jelenleg egy századdal és törzstisztekkel járul hozzá az Európai Unió bosznia-hercegovinai katonai műveletéhez.

PHOTO-2023-11-24-19-44-25

November 28-án a felkészülő EUFOR parancsnok Bécsben részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és az osztrák Nemzetvédelmi Akadémia - Bolyai János születésének évfordulója alkalmából rendezett - közös ünnepségen, továbbá találkozott a bosznia-hercegovinai missziót 2022 januárjától 2023 januárjáig vezető Anton Wessely vezérőrnaggyal. A találkozón kiemelt hangsúlyt kaptak Wessely vezérőrnagy EUFOR-hoz kötődő személyes és szakmai tapasztalatai.

November 29. és december 1. között a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsokság (MH HTP) meghívására tett látogatást Magyarországon az Olasz Vezérkar védelmi tervezésért felelős főnökség delegációja, amely során a résztvevők számos témát tekintettek át, köztük a NATO Transzformációs Parancsnokság rétegzett ellenállóképesség (layered resilience) képességfejlesztési területét és a kapcsolódó, magyar vezetésű Preserverance munkacsoport tevékenységét, a Honvéd Tudományos Kutatóhely aktuális eredményeit, valamint a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) nyugat-balkáni régiót érintő stratégiai előrejelzését is.

Ezen túlmenően kétoldalú megbeszélések keretében a delegáció vezetője, Stefano Barbieri admirális és dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH HTP parancsnok az EUFOR magyar parancsnoki évvel kapcsolatos témák mellett a magyar haderőfejlesztési programról, a többnemzeti kapcsolatokról, valamint a NATO Védelmi Tervezési Folyamatról (NDPP) is egyeztetett.