Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez tankokat rendelt a kolumbiai határra

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. március 3. 6:12

Hugo Chávez venezuelai elnök a kolumbiai határra rendelte a hadsereg tíz zászlóalját vasárnap. Heti showműsorában az államfő azt is bejelentette, hogy a venezuelai nagykövetséget Bogotában bezárják, a személyzetet azonnali hatállyal hazarendelik.

A szomszédos dél-amerikai országok között nő a feszültség, amióta a kolumbiai katonák egy akcióban átlépték a kolumbiai-ecuadori határt. Alvaro Uribe kolumbiai elnököt bűnözőnek nevezte a venezuelai államfő. Chávez szerint a kolumbiai lázadók második emberének megölése ugyanis “gyáva gyilkosság" volt.

Raúl Reyest szombaton ölték meg a kolumbiai egységek szombaton. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet második számú vezetőjét a kolumbiai-ecuadori határ ecuadori oldalán lőtték le. A határsértésre válaszul az ecuadori elnök hazarendelte Bogotából az ország nagykövetét. A venezuelai államfő korábban háborúval fenyegetőzött, amennyiben Kolumbia venezuelai területre is kiterjeszti gerillaellenes hadjáratát.

Hugo Chávez venezuelai elnök régóta közvetít annak érdekében, hogy a FARC elengedje évek óta fogva tartott foglyait, köztük a francia-kolumbiai kettős állampolgárságú Ingrid Betancourt korábbi kolumbiai elnökjelöltet. Legutóbbi sikereként szerdán négy túszt engedtek szabadon a gerillák.