Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4-ek támogatják az ukrán NATO-tagságot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 3. 6:18

A Visegrádi Négyek vezérkari főnökeinek kétnapos prágai tanácskozásán a békeműveletekben szerzett tapasztalatok összegzése volt az egyik fő feladat, tekintettel a katonák még hatékonyabb felkészítésére – mondta el a tanácskozásról Havril András, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Havril András emlékeztetett arra, hogy szeptemberben a négy ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – szakértőinek részvételével békeműveleti konferenciát tartottak. Ezen a Visegrádi Négyek összegezték tapasztalataikat, az ebből született dokumentumot vitatták meg a prágai tanácskozáson.

A második napirendi pont a kiképzési és oktatási együttműködés fejlesztése volt. Ezzel kapcsolatban Havril András elmondta: megvitatták, miként tudnak a Visegrádi Négyek összpontosítani egyes területekre, elkerülendő a párhuzamosságokat. Példaként a Honvéd Vezérkar főnöke a kiképzési bázisokat, a speciális felkészítési objektumokat említette.

A tanácskozáson a Visegrádi Négyek vezérkari főnökei Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatát elemezve arra a következtetésre jutott, hogy valamennyien támogatják Kijevet törekvéseiben – mondta el Havril András.