Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CIA: brutális vallatások

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 23. 8:35

A terrorgyanús személyekkel szemben alkalmazott durva vallatási módszerek “értékes” információkat eredményeztek – idézte az Obama-kormány legfőbb hírszerzési főnökét a The New York Times. Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató szerint a vallatók néhány esetben hasznos értesüléseket szereztek a kifogásolt technikák használatával.

Közleményében ugyanakkor rámutatott: az Egyesült Államok tekintélyén nagyobb csorba esett e technikák, közöttük a vízbe fojtást utánzó vallatás alkalmazásával, mint a belőlük származó lehetséges előnyök.

A CNS hírügynökség azt tudta meg a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA): éppen a vízbe fojtást szimuláló kemény vallatási módszerrel szedtek ki Halid Sejk Mohammedből – aki részt vett az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek megtervezésében – olyan információkat, amelyeknek alapján elejét tudták venni egy repülőgép-eltérítéses merényletnek. Utóbbinak a célpontja Los Angeles lett volna.

1595886330
A CIA meggyőződése szerint a vízbe fojtásos technika nélkül sem Mohammedet, sem Abu Zubajda al-Kaida vezetőt nem tudták volna fontos információk átadására bírni.

Az amerikai sajtó szinte pálfordulásként értékelte, hogy Barack Obama elnök előző nap jelezte: nem zárja ki, hogy eljárást indítanak a Bush-kormány bizonyos tisztviselői ellen a vallatások ügyében.

A szerdai USA Today rámutatott, hogy Obama ellentétbe került saját kabinetfőnökével és szóvivőjével. Korábban ugyanis Rahm Emanuel és Robert Gibbs is arról beszélt, hogy ilyen eljárások nem lesznek. A CNN hírtelevízió éles fordulatot emlegetett.