Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény szankciókat helyezett kilátásba Hillary Clinton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 23. 6:20

Az Egyesült Államok “nagyon kemény büntetőintézkedéseket” fog bevezetni Irán ellen, ha Washington jelenlegi, a tárgyalások lehetőségét kereső megközelítése kudarcot vall – közölte Hillary Clinton külügyminiszter a kongresszusban. Az Obama-kormány kettős nyomvonalon halad iráni stratégiájában.

Mint elmondta, egy sor kérdésben közeledni kívánnak Iránhoz, ám “bénító erejű" szankciókkal készülnek arra az esetre, ha Irán elutasítaná a közeledést, vagy a folyamat sikertelen lenne.

Irán – amely továbbra is azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál – aznap közölte, hogy hajlandó “építő párbeszédet" folytatni a világhatalmakkal nukleáris programjáról. Mahmúd Ahmadinezsád elnök korábban üdvözölte Washington megváltozott Irán-politikáját.

Hillary Clinton meggyőződése szerint az Egyesült Államoknak, ha a diplomácia útját járja, megnő a hitele és befolyása, hogy később szükség esetén kemény büntetőintézkedéseket lehessen hozni Teherán ellen. Mint fogalmazott, a külügyminisztérium – amely egyik legfontosabb céljának tekinti az iráni atomkérdés rendezését – egy sor új kezdeményezést tesz, de nincsenek illúziói.

A külügyminiszter elmondta: az Obama-kormány terrorellenes stratégiájának alapvető célja az al-Kaida legyőzése és Afganisztánba való visszatérésének megakadályozása. Hangsúlyozta, hogy Washington szorosan együttműködik a nemzetközi közösséggel az afganisztáni, illetve pakisztáni szélsőségesség problémájának kezelésében.

Észak-Korea kapcsán kifejtette: Washington a nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalások felújítására törekszik. Arra intett, hogy a világ ne hátráljon meg Phenjan kiszámíthatatlan magatartása miatt. Mint mondta, a nemzetközi közösségnek keménynek kell maradnia Észak-Koreával szemben. “Erősnek, türelmesnek és következetesnek kell lennünk, és nem szabad bedőlnünk az észak-koreai rezsim csiki-csukijának, megjósolhatatlan viselkedésének" – mondta.

Az amerikai külügyminiszter szerint a Castro-rendszer Kubában a végéhez közeledik, Raúl Castro elnök és elődje, Fidel Castro között nézetkülönbségek vannak. “Látni lehet, hogy vita kezdődött… úgy vélem, hogy ez a rendszer a végét járja. Egy napon véget ér. Fel kell készülnünk" – fogalmazott a külügyi bizottság meghallgatásán. Ezzel egy szerdai kommentárra reagált, amelyben Fidel Castro azt állította: Barack Obama amerikai elnök “félreértette" Raúl Castro kijelentését arról, hogy kész megtárgyalni minden ügyet Washingtonnal, beleértve a politikai foglyok és az emberi jogok ügyét is.