Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelt hangsúly a katonapszichológián

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. április 22. 20:01

Második alkalommal került sor a Magyar Honvédség főpszichológusi összevonásra áprilisban Mályiban. Az akkreditálás alatt álló konferencia a katonai szakterületen dolgozó pszichológusok tapasztalatcseréjének legjelentősebb fóruma. A külföldi haderők mintájára a Magyar Honvédség vezetése is a szakterület megerősítését szorgalmazza.

Műveleti és gyakorlati területeken megszerzett, valamint a kutatások tapasztalatai alapján egyre markánsabban körvonalazódik a katonapszichológia fontossága, a külföldi haderők mintájára a Magyar Honvédség vezetése is a szakterület megerősítését szorgalmazza.

Afganisztánban, a magyar tartományi újjáépítési csoportban is megtalálható már a pszichológusi beosztás. Magyarországon a katonák és családtagjaik egyaránt igénybe vehetik a honvédség egészségpszichológiai és mentálhigiénés szolgáltatásit.

A dr. Tarnóczi Richárd ezredes, a Magyar Honvédség főpszichológusa által összehívott kétnapos találkozón öt szekcióban 25 előadás és 3 poszter bemutató során a gyakorlati tapasztalatokat, és az aktuális kutatások eredményeit vitatták meg a katonapszichológusok. Az összevonás tematikájában megtalálható volt egyebek közt a műveleti alkalmazás pszichológiai aspektusait tárgyaló témakör, a pszichológiai készenlét fenntartásának és a vezetés támogatásának, a váratlan események kezelésének – elsősorban tűzszerész és missziós alkalmazás során bekövetkezett események pszichológiai következményeinek kezelésével kapcsolatos – klinikai eszközei és tapasztalatait, továbbá a prevenciós tevékenységgel kapcsolatos és pszichológiai tevékenységeket tárgyaló témakörök.

A konferencia színvonalára jellemző, hogy az idén több szervezet a MH Honvéd Egészségügyi Központ mellett, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, HM Állami Egészségügyi Központ, a Katinai Felderítő Hivatal, valamint az MH Logisztikai Ellátó Központ pszichológusai és szakpszichológusai tartottak előadást.