Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciánbombával készült merényletekre egy iráni testvérpár Németországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 9. 16:39

A rendőrség terrorelhárító egységei őrizetbe vettek két férfit Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekmény elkövetésére készültek – közölte a düsseldorfi ügyészség és a recklinghauseni és münsteri rendőrség január 8-án, vasárnap kora reggel. A Westdeutsche Rundfunk (WDR) rádió beszámolója szerint az őrizetbe vett iráni férfiak testvérek.

A 32 éves férfit és testvérét Castrop-Rauxel városban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fogták el a lakásán szombat este. A tervezett támadáshoz ciánt és a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyagának számító ricint akart felhasználni. Az állambiztonságot veszélyeztető súlyos merényletre készülő férfiak lakásában a nyomozók a mérgező anyagokat és más bizonyítékokat találtak – áll a hatóságok vasárnap kora reggeli közleményében.

A német Focus Online beszámolója szerint a terrorelhárítás nyomozói éjfél körül csaptak le a két iráni férfi lakásán, miután lezárták a helyszínt a Düsseldorfhoz közeli kisvárosban. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők nagy létszámban vonultak ki a helyszínre, előbbiek vegyvédelmi ruhát viseltek. A nyomozók a bizonyítékként lefoglalt vegyi anyagokat kék hordókban szállították a düsseldorfi tűzoltóságon lévő fertőtlenítő pontra – jelentette a dpa hírügynökség.

„Az őrizetbe vett 32 éves gyanúsított súlyos, az állambiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményt készített elő” – közölte a rendőrség. Hozzátették: „a házkutatás célja a mérgező anyagok és egyéb bizonyítékok megtalálása volt.”

A 32 éves gyanúsítottat és a másik őrizetbe vett férfit – akinek életkorát nem közölték – a szemtanúk szerint alsónadrágban és pólóban, egy-egy kabátot vállukra vetve vezették le az utcán parkoló mentőautóhoz. Egyikük sem tanúsított ellenállást.

A Westdeutsche Rundfunk (WDR) rádió vasárnap reggeli beszámolója szerint az őrizetbe vett férfiak testvérek.