Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb elítélteket végeztek ki Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 9. 14:32

Iránban kivégeztek két férfit, mivel állítólag részük volt egy félkatonai alakulat egy tagjának megölésében a szeptember óta tartó tüntetések során – idézte a Mizan hivatalos iráni igazságügyi honlap bejelentését a BBC hírportálja.

A kivégzéseket elítélte az ENSZ, az Európai Unió és több európai ország is. A Mohammad Mahdi Karami és Szejed Mohammad Hosszeini elleni eljárást jogvédő szervezetek látszatpernek nevezték és tiltakoztak ellene.

Az ügyészség állítása szerint Rohollah Adzsamiant, egy fegyveres szervezet tagját egy nemrég megölt tüntetőt gyászoló csoport ölte meg.

Az iráni kormányzat elleni tüntetéshullám szeptemberben tört ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála után. A fiatal lányt az iráni erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

A külföldi székhelyű HRANA iráni emberi jogi hírügynökség adatai alapján eddig legalább 516 tüntető halt meg, köztük 70 gyerek, és 19 262 embert tartóztattak le. Beszámoltak a biztonsági szolgálatok 68 tagjának haláláról is.

A két férfit először decemberben ítélték halálra, de fellebbeztek, mert állításuk szerint kínzással kényszerítették őket hamis vallomásra. Az iráni legfelsőbb bíróság azonban január 3-án jóváhagyta az ítéletet.

A kivégzés előtt Karami ügyvédje azt mondta, a férfi éhségsztrájkot kezdett, mert nem engedték meg neki, hogy saját ügyvédet válasszon, helyette államilag kinevezett ügyvéd képviselte őt. Ugyanebben az ügyben három másik férfit is halálra ítéltek, 11-en börtönbüntetést kaptak.

A legutóbbi kivégzésekkel négyre emelkedett az Iránban december óta végrehajtott halálos ítéletek száma. Decemberben a 23 éves Madzsidreza Rahnavardot akasztották fel nyilvánosan, mert állítólag késsel megölte a biztonsági erők két tagják, további négyet megsebesített. A 23 éves Mohszen Sekarit azért végezték ki, mert állítólag lezárt egy utat és megszúrta az iráni Baszidzs önkéntes félkatonai alakulat egy tagját.

Az ENSZ szombaton megdöbbentőnek nevezte a kivégzéseket. A világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának igazgatója, Mahmood Amiry-Moghaddam szerint a két elítéltet „megkínozták és kirakatper keretében ítélték el”. Az Európai Unió nevében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő közleményben szólította fel az iszlám államot, hogy haladéktalanul vessen véget a tüntetők kivégzésének.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szombaton a felső-bajorországi Seeonban nagyobb támogatást szorgalmazott az iráni tüntetők számára, és az iráni vezetéssel szemben keményebb fellépésre szólított fel. Annalena Baerbook német külügyminiszter Twitter-üzenetben jelezte: a kivégzések megerősítik Berlint abban a szándékában, hogy az Európai Unióval közösen növelje a Teheránra gyakorolt nyomást.

Egy hónap alatt immár másodszor a holland külügyminisztériumba kéretik az iráni nagykövetet, hogy közöljék vele a tüntetők kivégzése miatti mély aggodalmakat – közölte Twitter-üzenetében Wopke Hoekstra holland külügyminiszter. James Cleverly brit külügyminiszter „visszataszítónak” nevezte a két tüntető kivégzését, és felszólította Iránt: azonnal vessen véget a saját népe elleni erőszaknak. Hozzátette: az Egyesült Királyság minden körülmények közepette hevesen ellenzi a halálbüntetést.

A francia külügyminisztérium közleményében lázítónak nevezte a kivégzéseket, és felszólította Teheránt: értse meg az iráni nép jogos óhaját. „Ezek a lázító kivégzések csatlakoznak az iráni hatóságok által a jogok és az alapvető szabadságjogok ellen elkövetett korábbi súlyos jogsértésekhez” – áll a tárca közleményében.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombaton bejelentette, hogy Ahmad-Reza Radan személyében új országos rendőrfőnököt nevezett ki a menesztett Hoszein Astari tábornok helyére. Az amerikai pénzügy-minisztérium 2010-ben feketelistára helyezte Ahmad-Reza Radant a Mahmúd Ahmadinedzsád konzervatív elnök vitatott újraválasztása miatt kitört tüntetések elnyomása miatt.