Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezrek tüntettek Pakisztánban a terrortevékenység fokozódása miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 9. 10:51

Több ezren tüntettek Pakisztán északnyugati részén, hogy felhívják a figyelmet arra: megszaporodtak a terrorcselekmények a térségben azóta, hogy a legfőbb fegyveres pakisztáni tálib csoport, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) felmondta a kormánnyal kötött tűzszüneti megállapodást.

A TTP az afganisztáni tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta – különösen azután, hogy novemberben eredmény nélkül megszakadtak a tárgyalások a fegyvernyugvás folytatásáról – fokozta támadásait az Afganisztánnal közvetlenül határos Haibár-Pahtúnhva és Beludzsisztán tartományokban. A pakisztáni kormányzat pedig megerősítette a biztonsági intézkedéseket, és fokozta a tálibok elleni műveleteit.

Csütörtökön a tálibok egy támadásában öt rendőr megsebesült Haibar-Pahtúnhvában, míg a kormányerők 11 szélsőségessel – köztük egy magas rangúval – végeztek ugyanabban a tartományban.

A helyiek szerint a tálibok egyre jobban benyomulnak az ő területükre, és emiatt akaratuk ellenére a fegyveres küzdelmek részesévé tették őket. „Népünk nem akar ágyúgolyó-töltelekké és bűnbakká válni abban az új konfliktusban, amely a régiót sújtja” – fogalmazott Twitter-bejegyzésben Moszin Davar, a régió parlamenti képviselője.

A pénteki tüntetésekkel egy időben – a térséghez tartozó Lakkiban – motoron érkező tálibok agyonlőttek két rendőrt. A támadásról először a rendőrség számolt be, de nem sokkal később a TTP magára vállalta. A biztonsági témákra szakosodott pakisztáni intézet összesítése szerint 2022-ben 376 terrortámadást követtek el az országban.

A biztonsági erők soraiból az év során 282-en vesztették életüket, csak decemberben 40-en. Az intézet szerint az elmúlt öt év közül tavaly követték el a legtöbb terrortámadást Pakisztánban, és ezekben összesen 533-an haltak meg, a sebesültek száma pedig 832 volt.