Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek is meghaltak egy Nato-légicsapásban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 4. 9:15

Egyes források szerint negyven, mások szerint kilencven halálos áldozata van annak a NATO-légicsapásnak, amelyet az észak-afganisztáni Kunduz tartományban egy a tálibok által elrabolt tartálykocsi ellen hajtottak végre.

Gulam Mohjuddin tartományi rendőrparancsnok azt mondta, hogy a légitámadás két üzemanyag-szállító teherautót ért. Szerinte negyvenen meghaltak. A tálibok csütörtökön rabolták el a nemzetközi erők két üzemanyag-tartálykocsiját. A járművek egy folyó medrében elakadtak. Mintegy 200-250 ember tartózkodott a teherautók körül a légicsapás idején.

Egy ember, aki túlélte a támadást elmondta: a tálibok – tíz-tizenöten lehettek – azt mondták nekik, hogy mindenki szabadon kiszolgálhatja magát a tartálykocsiban lévő üzemanyagból. Az emberek megrohamozták a teherautókat, volt aki kannával, volt aki üvegekkel felszerelkezve. Ezt követően jött a légitámadás. Omar Hohammed Kunduz kormányzója 45-re teszik a halottak számát, akik között van egy tálib parancsnok, valamint négy csecsen fegyveres is. Más források kilencven halottról számoltak be.