Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csaknem száz amerikai állampolgárt vádol az iráni ügyészség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 7. 17:56

Kilencvennégy amerikai állampolgárt vádoltak meg Iránban azzal, hogy részt vettek Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezérőrnagyának három évvel ezelőtti meggyilkolásában – jelentette be Kászim Garib Abadi, az iráni igazságszolgáltatás helyettes vezetője, az iráni Emberi Jogok Főtanácsának főtitkára, akit a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség idézett.

Kászim Garib Abadi a Szulejmáni megölésének harmadik évfordulójára készített televíziós interjúban elmondta, hogy a három fő vádlott Donald Trump akkori amerikai elnök, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelős Központi Parancsnokságának volt parancsnoka. Hozzátette, hogy Szulejmáni megölésének ügyében senki sem mentesül a felelősségre vonás alól. Hangoztatta azt is, hogy nem kizárólag a most megvádolt 94 amerikai állampolgár – és bűntársaik más országokból, köztük Nagy-Britanniából és Németországból – felelősek az iráni vezérőrnagy meggyilkolásáért.

Kászem Szulejmánit az amerikai hadsereg ölte meg 2020. január 3-án dróntámadással a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett. A merényletet Teherán terrorcselekménynek minősítette. Válaszlépésként Irán 2020. január 8-án rakétákat lőtt ki az amerikai Ain al-Aszad légibázisra az iraki Anbár tartományban.