Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családi napon a műszakiak

Szöveg: Juhász László százados |  2011. július 18. 12:24

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred július 14-én, csütörtökön ünnepelte csapatünnepét. A hagyományok folytatásaként ezt a napot kikapcsolódással, szórakozással töltötték a műszaki katonák, családtagjaik társaságában, a város Széchenyi-ligeti strandfürdőjében.

1595921791
Az ünnep aktualitását az alakulat névadója, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta. A Tiszaújlak és Tiszabecs közötti tiszai fahíd jelentős stratégiai hely volt, melyet jól felszerelt császári ezred védett. Az 1703. július 14-én lezajlott ütközetben Rákóczi kurucai fortéllyal és teljes önfeláldozással támadták meg, és győzték le a császár csapatát. Ez volt a Rákóczi szabadságharc első katonai sikere, mely után megkezdődött a kurucok győzedelmes menetelése, és hamarosan az ország jelentős része kuruc kézre került.

A nyári hőség, a kánikulai meleg kicsalogatta a katonákat és hozzátartozóikat a családi napra. Helyszínül jó választásnak bizonyult az idén is a városi strand. A rendezvényt Kaszanyi Sándor mérnök alezredes, a Helyőrség-támogató Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg. Felelevenítette az ünnep jelentőségét, majd buzdította az állományt a programokon való részvételre.

A szervezők különböző versenyszámok meghirdetésével mozgatták meg a gyerekeket, és a felnőtteket. Izgalmas és hangulatos vetélkedés volt a kenus ügyességi verseny, amelyben a Kurca folyón szétszórt labdákból kellett a résztvevőknek minél többet összegyűjteni.

Emellett nagyon sok jelentkezőt vonzott a csúszdaverseny is, amely jól szórakoztatta a résztvevőket és a nézelődőket egyaránt. A szárazon küzdeni vágyók lábteniszben és teniszben vetélkedhettek egymással. Könnyedebb és mulatságosabb versenyszám volt a dinnyeevő verseny. Hátratett kézzel majszolták a nevezettek az ízletes falatokat. A gyermekek jól szórakozhattak az aszfaltrajz-versenyen, ahol remek alkotások születtek.

A nap azonban nem csak a küzdelemről szólt. A kicsik mellett a bátrabb felnőttek is beszálltak a mini horgászversenybe az értékes „Nyert" feliratú fa halacskák kifogásának reményében. Sokan választották a „csocsót", a nyugodtabbak a sakkot, vagy egyszerűen az olvasást a fák árnyékában, és természetesen a jóleső fürdőzést a medencékben.

A délutáni eredményhirdetéskor a Honvéd Rákóczi Sportegyesület részéről Lőrincz Gábor, a Műszaki Ezred részéről Kaszanyi Sándor alezredes adta át a versenyszámok győzteseinek a megérdemelt érmeket, serlegeket.

1595921792
  Fotó: a szerző felvételei