Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatzászló a katonai virtus fellegvárának

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 28. 7:53

Szent László napján, a lövészek ünnepén, június 27-én adományoztak csapatzászlót az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár részére Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós laktanyában.

Az új hódmezővásárhelyi gyalogdandár 2023. január elsejével, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségéből kiválva lett önálló alakulattá. „A hagyomány szerint a csapatzászló egy szent dolog” – kezdte ünnepi beszédét Bozó Tibor altábornagy. „Ez a zászló erősítse a kohéziótokat, erősítse a szellemiséget, emellett erősítse az egyént, a rajt, a szakaszt, a századot, a zászlóaljat és a dandárt is” – kívánta a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

Mint fogalmazott, biztos abban, hogy Hódmezővásárhely továbbra is a katonai hivatás és a katonai virtus fellegvára lesz. Egyben feladatot is szabott a dandár személyi állománya számára: „Mutassátok meg azt, hogy a jó hódmezővásárhelyi katona mindent tud és nincs számára lehetetlen. Erős hittel és erős akarattal tegyétek a dolgotokat, hit nélkül ugyanis nincs jó feladatvégrehajtás. Higgyétek, hogy feladataitok elvégzésével jobbá tudjátok tenni a dandárt, a hivatásotokat és ezáltal a magyar hazát is.”

TUN_3495

„Jó erőt és jó egészséget kívánok nektek ehhez a gyönyörű csapatzászlóhoz. Kívánom azt, hogy rengeteg sikerélményetek legyen alatta, őrizzen benneteket, adjon nektek pluszt, szellemiséget és adjon nektek kitartást a feladatok végrehajtásához” – zárta ünnepi gondolatait Bozó Tibor.

Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka szintén köszöntötte az állományt. „A csapatzászló adományozási ünnepség mindig nagy jelentőséggel bíró alkalom egy alakulat életében” – hangsúlyozta, hozzátéve: a lobogó alatt válnak igazi egységgé. „Ez a zászló jelképezi hivatásunk legnemesebb hagyományait, az erőt, bátorságot, bajtársiasságot és az összetartozást. Bátorságunkat és elhivatottságunkat, katonai erényeinket megmutatva szolgáljuk a hazát, és az e zászló által jelképezett értékeket. Mert ez a zászló ösztönöz, lelkesít, ez a zászló a dandár lelke” – tette hozzá.

TUN_3715

A parancsnok hangsúlyozta, hogy a hódmezővásárhelyi katonák mindig alappillérei voltak a Magyar Honvédségnek, akik biztos alapokon álló szakmai háttérrel és büszkeséggel hajtották végre feladataikat.

A csapatzászlót dr. Alácsi Ervin János alezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szentelte meg, majd Dudás Ferenc százados, református tábori lelkész mondott áldást.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója, illetve Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.