Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh-magyar szalaghíd az Elbán

Szöveg: Seres József õrgy. |  2009. szeptember 29. 13:41

A Bevetési Irány 2009. gyakorlat még be sem fejeződött, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái máris újabb hídépítési feladatot kaptak. Az ELBE-2009 elnevezésű közös pontonos kiképzésen kellett számot adniuk felkészültségükről.

Az egy hetes gyakorlat, amely eredetileg a Visegrádi Négyek közös műszaki kiképzésének indult, 2009. szeptember 20-án a cseh és a magyar felek részvételével vette kezdetét.
Az eseménynek a cseh 25. Dandár, 125. Műszaki Zászlóalja adott helyet a Litomericei vízi gyakorlótéren.
A kiképzés fő célkitűzéseként szerepelt, az Elba folyón 140 méter hosszú szalaghíd építése. A 21 fős szentesi hídépítő szakasz feladata volt, a híd egyik hídrészének megépítése, amelyet cseh gépkocsivezetők segítségével magyar hídépítő katonák állítottak össze.

Három napi közös gyakorlás, és egymás tapasztalatainak, harceljárásainak megismerése után a híd kétnemzeti állománya bátran készülhetett a szeptember 23-i látogató napra, melyet megtekintettek a Csehországba akkreditált, mintegy 20 ország katonai attaséi.
A híd megépítését követően a cseh 125. Műszaki Zászlóalj parancsnoka emlékplakettet adományozott a magyar hídrész parancsnokának, Tóth Árpád hadnagynak, megköszönve a közös munkát és az átadott tapasztalatokat.
A közös kiképzésről elmondható, hogy mindkét ország katonái élvezték a könnyűnek egyáltalán nem mondható feladatot, sikerült új fogásokat, módszereket elsajátítani, ismereteiket bővíteni.