Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország nem kér a Typhoonokból

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 9. 9:22

Csehország lízingszerződése 2016-ban lejár, így megindultak a találgatások a váltótípusról. A szomszédból már meg is érkezett az ajánlat.

A németek a bolgárok mellett a közelmúltban a cseheknek is felajánlották, hogy a bérelt Gripenek helyett a Luftwaffe flottájából vásároljanak alig használt Eurofighter Typhoon vadászbombázókat. A gépeket változattól és életkortól függően 60-80 millió dolláros áron tennék elérhetővé a szükséges kiszolgálóeszközökkel együtt.

A cseh kormányzat elismerte a vásárlás lehetőségének tényét – amelyet számba vettek, mint szóba jöhető opciót – , azonban leszögezték, hogy az angol médiában leközöltekkel ellentétben semmilyen tárgyalást nem folytatnak a német féllel.

Petr Nečas miniszterelnök nyilatkozatában utalt rá, hogy bár minden lehetőséget figyelembe vesznek, valószínű a szerződés meghosszabbítása és esetleges átdolgozása, hiszen így harmadannyiba kerül a 10 éves üzem, mintha meg kéne vásárolni a gépeket. (Volt olyan hír is, mely szerint a bérleti szerződés leteltével 24 darab használt JAS-39 Gripen vadászbombázót vásárolnának: a jelenleg bérelt 14 madarat maradékáron megvennék és további gépeket kapnának a Svéd Légierő kötelékéből.)